Zatím je návrh ve fázi studie. Právě ta říká, že by se cena mohla vyšplhat až ke 169 milionům, což některé překvapilo. „Částka je nastavená podstatně výš, než byly původní představy. Ideově je stadion namyšlený dobře, ale cena trochu ujíždí. Mám obavu, že se jí budeme na dalších zasedáních spíš držet, než aby šla dolů," namítl zastupitel František Adamec (KDU-ČSL) s tím, že je potřeba zvážit možnosti městského rozpočtu do budoucna.

Riziko dopadu

Navrhl proto, aby sumu ze schvalovaného dokumentu vypustili. „Případně se můžeme držet studie, kterou jsme měli v materiálech už v červnu. Ta mluvila o nákladech ve výši 145 milionů. Pro projektanta je vždy podstatné zadání, které má před sebou," odůvodnil Adamec.

Nový zimní stadion ve Vyškově už získává jasné obrysy.

Podobně to vidí jeho stranický kolega Antonín Brtník. „S návrhem náš klub nemá problém. V minulosti ale měl Vyškov peníze z prodeje bytů. Ty využil na rozvoj města. Měli bychom proto minimalizovat náklady projektu. Kdybychom se výrazně zadlužili, bude to mít dopad právě na další rozvoj města," poznamenal Brtník.

Podle něj je nutné snažit se snížit rozpočet akce už v počáteční fázi. „Ve studii je například stanovených 18 milionů na likvidaci současného objektu. Není ale spočítané, jaké budou příjmy ze šrotu. Neoficiálně se počítá s tím, že v součtu likvidace v podstatě nebude stát nic. A daly by se jistě najít i další položky. 145 milionů by tak mohlo s největší pravděpodobností stačit," domnívá se Brtník. V případě, že se objeví vícenáklady, je podle něj možné investice odsouhlasit později.

Nový zimní stadion ve Vyškově už získává jasné obrysy.

Jak ale upozornil starosta města Karel Goldemund (ČSSD), včera se nejednalo o ceně investice, ale o prvotní podobě stadionu. „Máme před sebou zatím jen objemovou studii, která představuje, co všechno by mohlo vzniknout, ne rozpočet. Nemám s ní tedy sebemenší problém a doporučuji návrh v této podobě schválit. Navíc v dalších fázích se pravděpodobně bude z projektu ubírat. V závěru, tedy až bude projektová dokumentace hotová, bude částka finální a půjde škrtat. Myslím, že to bude lepší, než abychom v budoucnu peníze přidávali," podotkl šéf radnice.

Víc parkovacích stání

A většinu zastupitelů přesvědčil. Pro změnu předpokládané ceny 145 milionů hlasovali tři. Návrh tak neprošel a zastupitelé studii přijali v předložené podobě, tedy za 169 milionů. Představil ji městský architekt. „Zachováváme návaznosti, které v území jsou. Mírně jsme ale zmenšili půdorys. Díky tomu vznikne dalších 70 parkovacích míst. Součástí by mohla být i restaurace, která je navržená při pohledu ze současného parkoviště v pravém zadním rohu, kde tvoří výčnělek v půdorysu," přiblížil Plášil.

Nový zimní stadion ve Vyškově už získává jasné obrysy.

Mění se i vstup do objektu. Sportovci do něj budou přicházet ze středu parkoviště. Návštěvníci pak bočním vstupem z pravého dolního rohu. Ten povede do prvního podlaží, odkud projdou po ochozu do hlediště. „Mysleli jsme i na invalidy, postavíme výtah. Součástí návrhu je i dostatek šaten s tím, že vždy dvě mají společné vlastní sociální zázemí. Sloužit nebudou jen hokejistům, vyčleníme některé i pro fotbalisty nebo volejbalisty," nastínil architekt.

V prvním nadzemním podlaží pak nemá být jen hlediště, ale i posilovna pro sportovce a bufet pro diváky. „Z něj bude výstup na terasu, která poslouží k posezení a nabídne pohled na téměř celý sportovní areál," popsal Plášil. Střecha bude mít obloukový tvar.