Sucho. Jedno slovo charakterizuje teplejší měsíce v kraji v posledních několika letech. Právě jižní Morava je v České republice jedna z oblastí nejvíce zasažených suchem. Zemědělce trápí i letos. „Je větší sucho než loni touhle dobou. Chybí dešťová voda i zásoba spodní vody. Úroda je ohrožená,“ potvrdil Pavel Soukup ze společnosti Agro Brno-Tuřany.

Na velké sucho si stěžují i zemědělci a zahrádkáři na Hodonínsku. „Letos je po zimě opravdu strašné sucho, dokonce nechce ve vinohradech růst ani plevel,“ posteskl si ratíškovický vinař Jiří Hubáček.

Když odtáhnout, tak i se mnou. Hlídka brněnských strážníků řešila v pondělí kuriózní případ. Chtěli odtáhnout dodávku zaparkovanou v Masné ulici.
Rakušan se chtěl nechat odtáhnout i s dodávkou. Partnerka mu to rozmluvila

Sucha se obávají i hospodáři na Blanensku a Vyškovsku. Množství spodní vody je tam stále pod průměrem. „Jestli nastane teplo bez srážek, sucho přijde brzo,“ upozornil Petr Hlavinka z portálu Intersucho, který se zabývá prognózami výnosů a dopadů sucha v zemědělství.

Sucho v kraji
∙ Jihomoravský kraj trpí suchem dlouhodobě, nejvíce se projevilo v letech 2012, 2015 a 2017.
∙ Hladiny vodních nádrží stagnují, někde klesají.
∙ Nejhůře je na tom Vranovská přehrada.

Nejnižší výšku hladiny vody za poslední čtyři roky naměřilo Povodí Moravy loni v prosinci na Vranovské přehradě. „Hladina je o tři až čtyři metry níže, než byla v předchozích letech,“ konstatoval mluvčí Petr Chmelař.

Kvůli trvajícímu nedostatku vody požádali vodohospodáři rakouský vodoprávní úřad, aby z přehrady mohli vypouštět jen minimální průtok vody. „Obratem naší žádosti vyhověli,“ dodal. Podle Chmelaře ale stagnuje hladina ve většině nádrží. Někde dokonce klesá.

Malé zásoby ve Vranovské přehradě překazily plány i znojemským vodákům, kteří museli zrušit odemykání řeky pod Znojmem. Podle šéfa znojemských vodáků Davida Grose jde o zcela ojedinělou situaci. „Za posledních dvacet let jsme museli rušit slavnostní zahájení či konec sezony snad třikrát. Nikdy se nám ale nestalo, že bychom nemohli vyplout na podzim ani na jaře,“ řekl Gros.

Situace z léta v bítovské zátoce Horka, kde bylo extrémně málo vody.
Malý průtok zrušil Odemykání Dyje u Znojma

Sucho v kraji způsobuje snadnější šíření požáru. „Stačí jen nedopalek nebo jiskra od trati. Počet požárů je ale zatím v normálu. Loni touhle dobou to bylo mnohem horší,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

I ovocnáři úrodu zatím vidí dobře. „Drží se broskve i jabloně,“ sdělil Tomáš Vátky z Ovocnářského družstva.

Start motorkářské sezony: přibylo nehod, bourají nejvíc v zatáčkách a na štěrku