Zaměstnanci vyškovského pracoviště jsou ovšem pořád znepokojení. „Ministerstvo nám nedává žádné konkrétní informace, a to je na tom nejhorší. Určitě nás čekají změny, a nemusejí být přitom ani k horšímu, ale když nevíme, co bude, na klidu nám to nepřidá," upozornil jeden ze zaměstnanců, který si nepřál zveřejnit jméno. Redakce ho však zná.

Bývalý Vojenský technický ústav pozemního vojska Vyškov nyní patří pod pracoviště v Novém Jičíně. Za poslední dva roky z něj musela odejít asi polovina zaměstnanců. Zánik mu však podle ministerstva už nehrozí. „Ministerstvo obrany postupně začíná transformovat vojenské opravárenské podniky. Ze všeho nejdřív z nich vyčleníme vědecko-výzkumná, vývojová a speciální pracoviště, která v redukované podobě převedeme pod nově vznikající státní podnik," vysvětlil Vladimír Lukovský z tiskového odboru ministerstva obrany.

Právě to se má týkat i Vyškova. „Konkrétně lokalita Vyškov ve formě odštěpného závodu zkušebnictví a souvisejících činností se stane součástí nového státního podniku s názvem Vojenský technický ústav," podotkl Lukovský.

Totéž potvrdil i ředitel státního podniku v Novém Jičíně Adolf Veřmiřovský. „Podnik bude postupovat v souladu se závěry posledního jednání dozorčí rady, které se uskutečnilo v polovině června, a na základě úkolů ze strany zakladatele, tedy ministerstva obrany," řekl Veřmiřovský.

Odštěpný závod zůstane podle něj i ministerstva i nadále v okresním městě. Výrazně se ale zmenší. „V současnosti působí ve velmi rozlehlém areálu, který ovšem nebude moci celý dál využívat. Nepotřebný majetek převedeme zpět na ministerstvo obrany," nastínil další vývoj Lukovský.

Ministerstvo předběžně uvažuje i o tom, umístit do volné lokality některé ze součástí armády. „Blízkost areálu Velitelství výcviku – Vojenské akademie a vojenského výcvikového prostoru v Dědicích pro to vytvářejí vhodné předpoklady. Reálný je i předpoklad, že tu najdou pracovní uplatnění ti pracovníci lokality Vyškov, kteří nebudou působit ve Vojenském technickém ústavu," dodal Lukovský.

O budoucnost ústavu se už delší dobu zajímá i vyškovský senátor a místostarosta Ivo Bárek. Je přesvědčený, že pokud se ústav stane součástí nové instituce, polepší si. „Vyškov stále ještě disponuje vysokým vědomostním potenciálem, speciálními technologiemi a samostatnou infrastrukturou. Nová instituce by navíc vytvořila lepší možnosti ucházet se o dotace, v současnosti je totiž šance na úspěch velmi nízká," podotkl už dříve Bárek.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé se strachují o práci v ústavu