V plném proudu letošní návštěvnické sezony tak chrliče vyschly. „Vodu jsme zastavili a poslali vzorky na rozbor, abychom věděli, čím je zasolení způsobené. Jestli vodou nebo jinými vlivy. Laboratorní výsledky ukázaly, že nejde o poruchu systému, ale samotné vzácné sochy," vysvětlila kastelánka Jana Burianková, proč už několik týdnů návštěvníci zámku přicházejí o pohled na tryskající fontánu.

Sůl totiž poškozuje tmely, které restaurátorská firma použila při její obnově v letech 2009 až 2013. „Voda zůstává pouze ve spodním bazénu a sochařská výzdoba kašny bude během zimy vysychat. Na jaře chceme zajistit odsolovací proces, který ještě musí schválit orgán památkové péče a na jehož provedení jsme se dohodli s firmou, která kašnu opravovala," informovala mluvčí památkového ústavu Dagmar Šnajdarová.

Letos už tak fontána nepoteče. „Půjde o běh na dlouhou trať. Kdybychom ale odsolení nezajistili, nehledali příčinu a nechali sochu jen znovu opravit, tak by se za čas stalo totéž," upozornila kastelánka s tím, že po dalším průzkumu vzorků čeká sochu ještě nové tmelení.

„A uvidí se, zda vydrží i vodní režim," dodala Burianková.

3 500 000
stála její rekonstrukce. Uskutečnit ji zámek mohl i díky příspěvku bučovické radnice ve výši milion osm set tisíc korun. Pomohly i veřejné sbírky, koncerty nebo sponzoři.

Jak však upozornila, současné poškození sochy není způsobené nekvalitními zásahy. „Za přítomnost soli nemůžou restaurátoři. Pravděpodobně jde o přírodní zasolení ze země nebo z dešťů. Spodní část sochy nešlo odizolovat a je tak možné, že sůl do ní se vstřebává ze země. Tomu by odpovídalo i to, že je víc zasolená v nižších partiích," přiblížila kastelánka.

To, zda je možné do budoucna zasolení předejít například povrchovou úpravou sochy, však firma, která zajišťovala už předchozí restaurátorské práce, redakci Vyškovského deníku Rovnost nesdělila. „Bez souhlasu investora, kterým je Národní památkový ústav v Kroměříži, se k věci vyjadřovat nemůžu," řekl jednatel firmy Karel Severin.

Podle něj jde nicméně o dost zásadní problém. „Na druhou stranu požadavek, jak památky chránit, musí vzejít od ústavu. My jsme pak pouze zhotovitelem zakázky," poznamenal Severin.

Vzhledem k tomu, že v současné době ještě nejsou přesně známé příčiny zasolení, nedokáží ani památkáři určit, jak sochu ochránit. „Teprve po jarním kontrolním měření zasolení, které porovnáme s letošními naměřenými hodnotami, bude možné dospět k závěrům a stanovit další postup," přiblížila Šnajdarová.

Ústav u restaurátorské firmy aktuálně uplatňuje reklamaci. Firma ji ale zatím zpochybňuje. A to kvůli neznámému důvodu poškození. „Pokud bude nakonec oprava provedena v rámci reklamace, zajistí ji tato firma, a to na její náklady," dodala Šnajdarová s tím, že v opačném případě se budou řídit zákonem o veřejných zakázkách.

„Vzhledem k tomu, že stále neznáme příčinu poškození, nemůžeme stanovit ani odhad ceny," zmínila mluvčí.

Jedním z iniciátorů rozsáhlých restaurátorských prací z let 2009 až 2013 byl bučovický zastupitel Jiří Šarman. O tom, že je po dvou letech fontána poškozená, má jen kusé informace. „To, že nefunguje, mě samozřejmě mrzí. Bylo nádherné, když z ní voda opět začala tryskat. Na fontáně mi záleží, takže pokud bude možnost a potřeba, byl bych znovu ochotný pomoct při shánění potřebných peněz," vzkázal Šarman.

Právě on totiž před lety společně s písničkářem a skladatelem Bobem Frídlem a tehdejším kastelánem zámku uspořádal benefiční koncert, jehož výtěžkem na zásahy přispěli.