V Adamově na Blanensku nedávno otevřeli už druhé workoutové hřiště. Postavili je podle vzoru prvního, které stojí v sídlišti Horka. „Nové je v sídlišti Ptačina a má stejné prvky jako v Horce. Tamní hrazdy, bradla, lavice nebo kruhy se totiž osvědčily," řekl místostarosta Adamova Jiří Němec. Dvě workoutová hřiště má Adamov kvůli své specifické poloze. Město se rozkládá na dvou kopcích, na každém teď stojí jedno. První hřiště vzniklo v Adamově loni. „Viděl jsem podobná v různých městech a všiml jsem si, že adamovská mládež cvičí například na zábradlích nebo schodech. Tím je ničili. Rozhodli jsme se tedy postavit certifikované hřiště," popsal místostarosta.

V plánu mají další sportoviště i pro starší lidi. „Příští rok chceme postavit i různé uvolňovací stroje pro seniory. Babička, která hlídá dítě na dětském hřišti, se tak může protáhnout také," uvedl Němec.

Workoutové hřiště mají i v Blansku. Stojí na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka. „Plánujeme jeho rozšíření, zatím ale sbíráme informace, abychom vyhověli požadavkům cvičících," řekl vedoucí odboru komunální údržby Petr Rizner. Hřiště vzniklo před třemi lety a město je postupně rozšiřuje. Hřiště v Adamově i v Blansku jsou často navštěvovaná.

Od loňska stojí workoutové hřiště i v Letovicích. Dříve tam nadšenci cvičili například v lese na tyči umístěné mezi dva stromy. Podobné hřiště plánují i v boskovickém sportparku.

Nováčkem pak je například hřiště v Bučovicích na Vyškovsku. Postavili ho tamní sokoli a na hrazdách a bradlech, které ho tvoří, může cvičit až třináct lidí najednou. Sportovat na něm může široká veřejnost. „Za několik málo týdnů, co je v provozu, se těší poměrně velké návštěvnosti," sdělil starosta bučovického Sokola Petr Hanák.

Naopak třeba ve Vyškově jsou workoutová hřiště zatím soukromou záležitostí, jedno se nachází například na bikrosové dráze. Město doposud žádné nepostavilo. Nicméně už ho plánuje. „A to pravděpodobně někde v místech mezi halou, tenisovými kurty a Oranžovým hřištěm ve Smetanových sadech," prozradila mluvčí Vyškova Dana Ryšánková.

V současné době radnice připravuje projekt a má v plánu žádat o dotaci. „V této fázi zatím nedokážu sdělit přesnější informace. Konkrétní podoba se zatím řeší. Ale příští rok by se mohlo začít stavět," dodala mluvčí.

Vyškovanům se záměr líbí, nicméně někteří mají obavy, aby hřiště našlo využití. „Kdykoliv totiž jdu kolem venkovní posilovny na stezce u Tyršovy ulice, na strojích dovádějí děti. Tak aby nové hřiště nedopadlo podobně," obává se třeba Hana Černá.

MARTINA HAŠKOVÁ
VERONIKA JELÍNKOVÁ