„Ze statického posudku, který jsme v loňském roce nechali vypracovat, vyplynulo, že je potřeba zrekonstruovat celý objekt. To znamená nosné konstrukce, obvodové zdi a rovněž také střechu. Na základě toho jsme nechali udělat projekt," potvrdil vedoucí odboru územního plánování, rozvoje a investic bučovické radnice Roman Seitl.

V současné době se k němu vyjadřují dotčené instituce. Jednou z nich jsou brněnští památkáři. „Odborný posudek vydáváme ke každé stavbě, která byla prohlášená za památku. Jejich majitelé totiž musejí při opravách zachovat historické prvky objektů. V případě bučovického domu ve Slavkovské ulici jsme si už s projektanty vyjasnili určité nesrovnalosti a stále s nimi komunikujeme," uvedla za brněnské pracoviště Národního památkového ústavu Barbora Číhalíková.

Podle ní je s vedením města velmi dobrá domluva. Zároveň jde o velmi výjimečnou akci, kdy má majitel památky zájem o to, aby získala svůj původní vzhled. „Vycházíme ze starých fotografií a je velmi reálná šance, že se objektu navrátí jeho dávná podoba. Zmizí škaredé výlohy, opraví se okna," naznačila Číhalíková.

Přestože projekt už je hotový a vedení města předpokládá, že účastníci řízení k němu nebudou mít závažné výhrady, stále není jasné, kdy a jestli vůbec se uskuteční. „Rekonstrukce vyjde na víc než deset milionů korun, a tak je jasné, že z městské kasy ho nemůžeme zaplatit. Vyčlenili jsme milion šest set tisíc korun na projekty a na opravy budeme muset žádat o dotace. Doufáme, že se nám je podaří získat," řekl bučovický místostarosta Jiří Horák.

Pokud se městu podaří získat peníze a památku opravit, má s ní velké plány. V jejím přízemí by podle Seitlových slov měl vzniknout výstavní sál a přednáškové prostory. „V prvním patře pak mají být sociální byty," prozradil s tím, že pokud se akci podaří uskutečnit, stejným způsobem by radnice nechala zrenovovat i sousední dům, který byl současně s domem číslo třiatřicet prohlášený před šesti lety za památku.

Snahu města nehodnotí kladně jen památkáři, zamlouvá se i místním, kteří kolem domů denně procházejí. „Jsem ráda, že se domy před časem podařilo zachránit. Nedovedu si představit, že by tady místo nich stálo něco tak ohyzdného, jako je Lidl. Dnes sice také nevypadají nejlépe, ale pokud se je podaří opravit, budou určitě krásné. Radnici fandím," svěřila se například Andrea Nováková.

Dům je v současné době v takovém stavu, že je neobyvatelný. Poslední nájemníci se z něj museli v loňském roce vystěhovat. „Samozřejmě jsme jim našli náhradní bydlení v Bučovicích," ujistil tehdy bučovický starosta Radovan Válek.