Koronaviru se zbavili i někteří z nejvážněji nemocných na jižní Moravě, o které pečuje Anesteziologicko-resuscitační klinika brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny. „Na klinice jsou sice stále čtyři pacienti ve vážném stavu, dva z nich už ale mají negativní testy na Covid-19. Na klinice zůstávají kvůli svým dalším zdravotním problémům,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Klinika nyní pečuje o dva pacienty s Covid-19 ve vážném stavu, oba jsou na umělé plicní ventilaci.

Fotografie vlka arktického z brněnské zoo zabodovala v soutěži Czech Nature Photo, kde v kategorii Zvířata v lidské péči získala druhé místo.
Tahle fotka vlka fotografa z brněnské zoo vyhrála cenu. Zahradě pomáhají adopce

Za posledních čtyřiadvacet hodin zapsali hygienici jen tři nové případy nákazy. Podle jejich zjištění už se nemoc prakticky nešíří běžnými kontakty mezi lidmi, ale v nejbližším okolí nemocných. „. U většiny aktuálně pozitivních případů se také již nejedná o akutní stav nemocni, ale o její odeznívání případně stav před ukončením většinou domácí izolace,“ dodala Renata Ciupek z krajské hygienické stanice.

Stav k 6. 5. 2020Zdroj: archiv

Všechny regiony jižní Moravy už mají nejméně polovinu uzdravených. „Největší podíl uzdravených má nyní Blanensko s devadesáti procenty, před Znojemskem s třiaosmdesáti a Brnem s třiasedmdesát procenty zotavených. Nejvíce uzdravených, 122, evidujeme v Brně. V Břeclavi je jich 59, což představuje polovinu nakažených v regionu, na Znojemsku se Covid-19 vyléčilo 55 osob,“ dodala Ciupek.

V celé zemi bylo ke středečnímu večeru 7 933 osob s pozitivním testem na Covid-19. Počet uzdravených dosáhl 4202. 262 osoby s pozitivním testem od počátku epidemie zemřely.