Když jel Štaffa loni v listopadu po silnici do Prostějova, těsně před ním se srazila dvě auta. Sám se nehodě vyhnul jen o vlásek. „Viděl jsem, jak přede mnou nabourala dvě auta. Pak jsem rychle strhl volant a zastavil až na poli," popisuje první okamžiky po nehodě.

Havarované auto začalo hořet. Štaffa neváhal a rozběhl se k němu. „To byla instinktivní reakce. Neměl jsem čas přemýšlet, jestli mám nebo nemám," líčí mladík. Tehdy ho ani nenapadlo, že by mohl získat uznání Gentlemana silnic, které už deset let uděluje policie spolu s Českou pojišťovnou s cílem nabádat chodce i řidiče, aby nebyli lhostejní ke svému okolí a pomáhali si.

Podle Štaffy se všechno stalo velmi rychle. Že by se sám zranil nebo popálil si vůbec nepřipouštěl. „Udělal jsem, co jsem považoval za správné," vysvětluje Štaffa, který pracuje jako dopravní policista ve Vyškově.

Jeho povolání mu ale podle jeho slov při vyprošťování dvou zraněných nijak nepomohlo. „Neohlížel jsem se na to, jestli jsem policista. Ve službě sice jezdíme k dopravním nehodám, ale většinou tam dorazíme až po sanitce a hasičích. Nikdy jsem přímo nikoho zachraňoval, navíc mimo službu," vysvětluje.
Šestnáctiletou dívku se mu povedlo z místa spolujezdce vyprostit. „Nemohl jsem se k ní dostat, takže jsem musel ohnout rám dveří. Dívku jsem vytáhl ven a odnesl ji pryč od auta." Dveře u řidiče byly také zablokované.

Devatenáctiletého muže se zlomenýma nohama mu ven pomohl dostat až jeden z přihlížejících lidí. „Když jsem se dostal k řidiči, tak už na něj sahaly plameny. Musel jsem jednat rychle," vysvětluje. Ačkoli u silnice zastavovalo mnoho aut, na pomoc mu přispěchal pouze jeden člověk. „Všichni se jen dívali. Kdyby mi nepomohl ten jeden muž, sám bych mladíka asi nevytáhl," popisuje Štaffa.

Díky kurzům první pomoci, které absolvoval v souvilosti se svým povoláním, byl Štaffa schopný zraněným pomoct a na místě něhody se o ně staral až do příjezdu sanitky, hasičů a policie.

S mladým párem, kterému na podzim zachránil život, se poprvé setkal minulý týden při prošetřováni dopravní nehody. Slova díků neočekával, ani se mu jich mnoho nedostalo. „Pozdravili jsme se, ale nijak zvlášť mi neděkovali," popsal Štaffa. Za jejich záchranu dostal už na konci minulého roku medaili za statečnost.

Martina Řihánková