Kastelán kunštátského zámku Radim Štěpán ale věří, že návštěvnost bude nakonec stejná jako předešlý rok. Zatím pokulhává o čtyři stovky. „Loni počet návštěvníků poprvé přesáhl deset tisíc. Letos to bude podobné a jsme za to rádi,“ vyjádřil se Štěpán.

Největším lákadlem se stala nová trasa, která zájemce zavede do nejstarší části zámku, do zdí středověkého hradu. V rytířské síni na ně čeká unikátní nástěnná malba s rytířskou tematikou ze čtrnáctého století. „Mimořádné Kastelánské prohlídky a nový okruh Hrad jsou nyní hlavním tahákem. Návštěvnost zámku ale nezvýší. Počet prohlídek a jejich kapacita je kvůli ochraně památek omezená,“ vysvětlil kastelán.

O tisíc lidí méně přijelo do Lysic. Zahraničních návštěvníků je ale paradoxně víc. „Přibylo turistů ze Slovenska a Polska. Přičítám to cílené reklamě v těchto destinacích,“ řekla kastelánka Martina Rudolfová.

Návštěvnost hradů a zámků na jižní Moravě. Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

31 255
návštěvníků letos zavítalo na zámek v Lysicích. Do konce roku tady ještě chystají advent se zámeckou zabijačkou i vánoční a silvestrovské prohlídky.

Lysický zámek láká zejména na nově zpřístupněnou spojovací chodbu z přízemí do patra zámku a také neobvyklé výhledy z dřevěné nárožní věžičky. Příští rok jsou v plánu opravy v zahradě i v zahradnictví, restaurování výmalby a mozaikové podlahy v interiérech sala terreny.

Velký zájem je na všech státních památkách o mimořádné prohlídky. „Já ráda jezdím do Rájce nad Svitavou, když je vyzdobený kvetoucími kaméliemi. Ale moje děti při prohlídce zlobí. Tak jsme zkusili noční kostýmovanou a byly nadšené,“ vzpomněla například Jarmila Dvořáčková. Rájeckým zámkem tento rok prošlo pětadvacet tisíc návštěvníků, o tři tisíce méně než loni.

To bučovický zámek vidělo jedenáct tisíc lidí, což znamená nárůst o více než tisícovku. Novinkou je expozice Moravský aristokrat v labyrintu světa, která je přístupná celoročně.

Téměř polovina ze všech návštěvníků hradů a zámků na jihu Moravy letos zamířila do Lednice na Břeclavsku.

Prohlédnout si zámek, vystoupat na Minaret nebo se projít rozlehlým parkem se rozhodlo na čtyři sta třicet tisíc lidí. Zámek bude otevřený ještě o víkendech až do poloviny prosince. „Už nyní jsme prakticky na stejném počtu návštěvníků jako v loňském rekordním roce. Proto předpokládám, že rekord ještě překonáme a konečný počet bude kolem čtyři sta čtyřiceti tisíc lidí,“ věří lednická kastelánka Ivana Holásková.

Tisíce lidí přilákala do jízdárny ve valtickém zámku čokoláda.
Čokoládové království na zámku. Sladkou pochoutku kombinovali i s vepřovým