„Zapojením do projektu Fairtradová města a obce chceme šířit myšlenku férového obchodu a tím podpořit důstojné podmínky pěstitelů v zemích Asie, Afriky a Jižní Ameriky a zvýšit životní úroveň nejen jich samotných, ale i jejich rodin. V Otnicích máme nadšený tým podporovatelů a šíříme myšlenku odpovědnosti za všechny, kteří pěstují kávu, kakao a jiné plodiny, jež jsou pro nás skoro samozřejmostí,” uvedl starosta obce Pavel Mezuláník.

Celosvětově se tímto titulem honosí třeba Londýn, Brusel a dalších dva tisíce měst a obcí ve třicítce zemí. „Již téměř deset let se zajímáme o naši globální propojenost, pořádáme informační akce o původu zboží, na základní škole se věnujeme globálnímu vzdělávání. Nejprve jsme před devíti lety založili sdružení Otnický SAD, organizovali jsme férové snídaně a postupně se nám podařilo zapojit místní obyvatele, školu, radnici i podnikatele,” vysvětlila jedna z místních koordinátorek fairtradových aktivit Dagmar Kovaříková.

Fotbalisté MFK Vyškov (bílé dresy) porazili v utkání Moravskoslezské ligy Vysočinu Jihlava B 3:0.
Osm posil Jihlavě nestačilo. Vyškovští fotbalisté měli důraznější koncovku

Kampaň Fairtradových měst a obcí propojuje aktivní lidi, které zajímají dopady jejich života na pěstitele vzdálené tisíce kilometrů. „Je pro ně nepřijatelné zneužívání lidí i ničení životního prostředí. Při pěstování kakaa je dnes jen v západní Africe nuceno na plantážích pracovat přes dva miliony dětí, miliony pěstitelů kávy žijí v naprosté chudobě, zaměstnanci na banánových plantážích nemají zaplacené přesčasy a při aplikaci pesticidů nepoužívají dostatečné ochranné pomůcky. S těmito lidmi se denně propojujeme přes naše produkty," popsala projekt zástupkyně Fairtrade Česko a Slovensko Lenka Dvořáková.

Ke kritériím zisku titulu patří například podpora obce, místní funkční skupina, spolupráce institucí nebo organizace informačních akcí. Dalšími tuzemskými Fairtradovými městy jsou Český Krumlov, Chrudim, Hodonín, Kroměříž, Litoměřice, Mladá Boleslav, Třebíč, Volyně, Vsetín, Praha 8, Valašské Klobouky a Valašské Meziříčí.

Kampaň Fairtradová města a obce je mezinárodní iniciativou označování míst, kde je podporován spravedlivý obchod. Cílem této iniciativ je osvěta o fair trade a podpora prodeje fairtradových výrobků v daném místě. O titul se mohou ucházet nejen města či obce, ale i školy, univerzity, církve a náboženské obce.