„V současné chvíli je umístěná v areálu místního fotbalového hřiště, kam je přístup omezený. Souvisí to mimo jiné s pracemi, kterým se dělníci věnují v celém areálu, ale také s historickými zvyklostmi,“ uvedl místostarosta Pustiměře Lukáš Peška.

Výstavbou pumptracku obec zahájila úpravy sportoviště jako celku. „Po dokončení už zájemcům bude volně přístupné a to bez omezení, ať už jsou uživatelé z naší obce či nikoliv. V případě pumptrackové dráhy je pak nutné striktní dodržení pravidel, které jsou na místě vyvěšeny. Jedním z důležitých bodů je užívání ve vhodných klimatických podmínkách, čehož se nám v letošním roce moc nedostává. Okolí dráhy doposud není upraveno,“ vysvětlil Peška.

Finálový závod MotoGP Velká cena České republiky, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Brně 4. srpna 2019. Na snímku Marc Marquez (SPA).
Velké ohlédnutí: Brno bez MotoGP? Naposledy jezdci nedorazili v roce 1992

Podle provozního řádku se uživatelé dráhy dále povinně vybaví ochrannými přilbami. Návštěvníci mladší dvanácti let pak dorazí s dohledem dospělého, který za ně na místě ponese zodpovědnost. Samozřejmostí je vyvarování se alkoholu nebo dalších návykových látek.

Na konkrétnější vyčíslení nákladů je podle zástupců obce s ohledem na dokončování některých prací ještě příliš brzo. „Celkově však nepřesáhnou částku 250 tisíc korun,“ ujistil místostarosta Peška.

Pumptracková dráha je uzavřený a uměle vytvořený okruh pro jízdu na kole, kde je možné projíždění bez šlapání. Je totiž tvořený vlnkami a klopenými zatáčkami, které umožňují udržení nebo dokonce zvýšené rychlosti. Kolo pohání setrvačnost a cyklista mu v tom pomáhá pohybem těla nahoru a dolů.