Hvězdy nejraději pozoruje přímo ze zahrady domu. Často také ve volném čase chodí do místní hvězdárny. Venku pozoruje hvězdy především v létě, kdy je nejlepší viditelnost.

V listopadu sklidil velký úspěch na celosvětové olympiádě v Thajsku. Nejdřív prošel školním kolem, následovalo krajské se složitějšími úkoly. „Měl jsem na ně ale víc času a mohl jsem zadané příklady řešit s rozvahou. Součástí tohoto kola bylo pozorování změny jasnosti hvězdy Algol,“ přibližuje Orság.

Ve vyškovském muzeu vyráběly dámy šperky ze skla pomocí metody Tiffany.
Muzeem zní praskot a broušení. Vyrobit Tiffany šperk je dřina, zjistily dámy

Před celosvětovým kolem absolvoval soustředění v Praze. „Bylo tam vybraných nejlepších pět účastníků. Stal jsem se jedním z nich. Na olympiádu jsem se musel pečlivě připravovat i doma. Byla už hodně náročná,“ konstatuje student. Účastníci museli vyřešit spoustu složitých úkolů v krátkém čase. První část byla datová analýza, následovaly teoretické otázky a pak pozorování. „Navzdory úplně jiné obloze, než je v České republice, jsem se s úkolem vypořádal velmi dobře. Třetí místo na celosvětové olympiádě v Thajsku je pro mě dosud největší úspěch,“ hodnotí mladík, který za sebou má i mezinárodní soutěže v Litvě a Bulharsku.

Často se účastní i fyzikálních turnajů, které jsou podle něj obtížnější, protože musí nastudovat spoustu materiálů. Nejraději má praktické úkoly. „Tento rok mě čeká měření indexu lomu vody pomocí laseru. Na jaře pak maturita,“ předesílá.

Martina podporuje Jihomoravské centrum mezinárodní mobility, které mu přispívá na potřebné vybavení k dalekohledu.
Na jaře ho čeká zkouška dospělosti. V budoucnu by chtěl studovat na vysoké škole astrofyziku nebo jadernou fyziku.

ZUZANA KONEČNÁ

Výstava v muzeu ve Vyškově připomíná historický Egypt.
OBRAZEM: Muzeum lidem odhaluje Tutanchamonovy poklady