Kolem deseti milionů korun má letos stát přestavba výjezdového stanoviště v Šumné na Znojemsku. To vznikne v bývalé prodejně potravin. „Základnu máme už jedenáct let v prostorách mateřské školy. Záchranáři potřebují větší komfort a snadnější vyjíždění k zásahům,“ sdělil starosta Šumné Petr Cejpek.

Boskovičtí chtějí ve městě na pěti místech usadit polopodzemní kontejnery.
Očipované popelnice do domácností. Spouští pilotní projekt změny třídění odpadu

Podle mluvčí jihomoravské záchranky Michaely Bothové kraj připravuje vybudování dalších šesti základen. Jedná se o investice za desítky mi-lionů korun. Kraj výstavbu pokryje díky úvěru z Evropské investiční banky. Jde o Slavkov u Brna, Bučovice, Kyjov, Veselí nad Moravou, Mikulov a Boskovice. „Současné základny neodpovídají nárokům, které jsou na ně kladeny. Zdravotníci nemají odpovídající zázemí. V objektech chybí místnosti pro pro hygienickou očistu zdravotnických přístrojů a prostředků. Nevyhovující jsou též garáže. To se výstavbou nových základen změní,“ informovala.

Ve Slavkově u Brna výjezdové stanoviště pro záchranku dělníci postaví u autobusového nádraží v těsném sousedství nové základny profesionálních hasičů.

Nové základny záchranářů
Přes 63 milionů korun stála nová základna záchranářů v Pražské ulici ve Znojmě. V provozu je od roku 2016.
Letos se dělníci pustí do stavby výjezdového stanoviště v Hustopečích. To má stát přibližně 35 milionů korun.
Do roku 2022 má v kraji stát dalších šest modernějších výjezdových stanovišť. Jedná se o Slavkov u Brna, Bučovice, Kyjov, Veselí nad Moravou, Mikulov a Boskovice.

V Boskovicích zástupci města jednají s krajem o převodu pozemku v areálu tamní městské nemocnice, kde má modernější základna pro záchranku stát. „S výstavbou nového výjezdového stanoviště v areálu boskovické nemocnice nemáme nejmenší problém. Vždyť to zlepší nejen zázemí samotných záchranářů, ale dostanou se také rychleji do terénu. Z dopravního hlediska má totiž nové stanoviště lepší napojení na hlavní silnici,“ uvedl starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek.

Nyní mají záchranáři zázemí také v areálu nemocnice, ale postrádají skladové prostory. Šatny mají dvě stě metrů daleko v budově bývalého skladu civilní obrany. Využít budovu, která se současnou základnou sousedí, nebylo možné. Kvůli složité a nákladné přeložce sítí.

Nové zázemí mají už přes dva roky záchranáři ve Znojmě. Výjezdové stanoviště za více než třiašedesát milionů korun tam stojí u areálu policie v Pražské ulici. Budova je dvoupodlažní, nepodsklepená s plochou střechou. Záchranáři až do té doby sídlili v nevyhovujících podmínkách v prostorách takzvané staré nemocnice.