Zelenina v akci ze supermarketu, nebo raději od farmáře ze sousední vesnice? Stále víc lidí na Vyškovsku volí právě tu, kterou zemědělci vypěstují nedaleko. Vědí, kde rostla, i čím byla ošetřovaná. V poslední době to navíc začíná být jednodušší a obliba zeleniny dodávaná ve farmářských bedýnkách tak v regionu stoupá.

Právě farmářské bedýnky jsou k mání po celý rok. Největší zájem je právě na jaře, objednat si je lze až domů nebo si je vyzvednout v jednom z výdejních míst. „Obsah bedýnek měníme podle ročních období. Zelenina je pěstovaná pouze lokálně. Jejich složení se mění týden od týdne, abychom zajistili rozmanitost," vysvětlil majitel firmy rozvážející bedýnky Jan Hrnčíř.

Kupec si může vybrat, jak velkou bedýnku potřebuje. „Máme tři velikosti bedýnek, které jsou rozdělené podle počtu lidí, pro které je určená. Ceny se pohybují od dvou do pěti set korun. Přičemž je možnost i prodeje z auta, kdy po domluvě přijedeme k zákazníkovi rozvozovým autem a každý si individuálně nakoupí, co se mu bude líbit," upřesnil vyškovský farmář Hrnčíř.

Lidé si podle něj mohou také určit, co v bedýnce nechtějí nebo naopak chtějí. „Největší výběr mají v létě, kdy je hojná úroda všeho. Zároveň je ale nejmenší odběr, protože lidé si i sami pěstují na zahrádkách," přiznal Hrnčíř.

Podpora regionu

Lidem čerstvost zeleniny a ovoce v supermarketech schází, a proto se tak ohlíží právě po dalších možnostech. Rádi také podporují regionální zemědělství. „O lokální zelenině v bedýnkách jsem se dozvěděla od kamarádky a nechávám si je vozit každé dva týdny. Jsem s čerstvostí a chutí potravin tak spokojená, že uvažuji o tom, že bedýnky začnu brát každý týden. Při poslední dodávce jsme dostali dokonce už i rajčata a okurky z vytápěných skleníků z jižní Moravy. Kromě toho beru například i mouku, jáhly, nebo pohanku," vyjmenovala pravidelná odběratelka bedýnek Marie Provazníková.

Za službu je ochotná si i připlatit. „Velký rozdíl to ale není. Bedýnka mě možná vyjde trochu dráž, než kdybych nakupovala v obchodě, ale dám radši víc peněz za kvalitní tuzemskou zeleninu, než za dovozovou ze Španělska nebo Maroka," odůvodnila Provazníková.

Z internetu se o dostupnosti ovoce a zeleniny od místních pěstitelů dozvěděla také Veronika Čablová z Vyškova. „Jsem ráda za to, že mám každý týden čerstvé suroviny, které zrovna dozrávají a je jejich čas. Navíc vím, od koho pochází, a myslím, že hospodyňky se tak naučí vařit z toho, co jim sezona právě nabízí. Nechávám si vozit také mouku, třtinový cukr, luštěniny a čaje. Dřív to byl i chleba, ale ten v současné době není možné objednat. S cenami jsem nadmíru spokojená. Navíc si uvědomuji, co s tím musí být práce," poznamenala Čablová.

Čerstvé produkty se podle zákazníků poznají podle chuti. „Žena se o farmářských bedýnkách dozvěděla v mateřském centru a musím říct, že je to úplně něco jiného než zelenina z dovozu. Chuť je úplně jiná. Jsme tříčlenná rodina a odebíráme jednu pětikilogramovou bedýnku týdně, což nám stačí. Bereme také bylinky jako kopr a bazalku, zkusili jsme také červenou čočku, nebo mouku mletou tradičně kameny. I ceny jsou dobré. Navíc rád podpořím místní farmáře," připomněl Vyškovan Pavel Grec.

Jako v obchodě?

Lidé by v okresním městě také uvítali farmářské trhy. Někteří farmáři se sice objevují o některých víkendech na letišti, podle zákazníků je jich však málo. Navíc se objevují názory, že prodejci prý nabízí stejnou zeleninu a ovoce, které se dá koupit v supermarketech. „Kdysi jsem náhodou procházel kolem vyškovského Agrodomu, kde farmáři prodávali své výrobky z masa a také sýry. Škoda, že to nebylo někde víc zveřejněné, další trh jsem bohužel propásl a jiné už nebyly," podotkl Grec.

MARTIN ZAVŘEL