S dodržováním zákazu stání si třeba na Masarykově náměstí ve Vyškově mnozí řidiči hlavu nelámou. Parkují mimo prostor, který je k tomu vyhrazený. Potvrzuje to i Jaroslav Vocelka z Vyškova. „Při tomto přestupku navíc někteří řidiči nechávají vozidlo nastartované a čekají, až si spolujezdec něco vyřídí nebo nakoupí. Typické je to také pro rozvážkové služby,“ popsal.

Za přestupek platí hříšníci strážníkům až dva tisíce korun. „Prohřešky řešíme přímo na místě uložením pokuty a výzvou k podání vysvětlení na místě nebo na služebně městské policie,“ informoval velitel vyškovských strážníků Petr Sedláček.

Ilustrační foto.
Unesl matku a dceru, přes jižní Moravu prchal do Rumunska. Chytli ho na benzince

Policisté řeší v centru města stovky dopravních přestupků. „Myslím, že městští policisté přistupují k řešení velmi rozumně a nepokutují někoho, kdo se na místě jen chviličku zdrží. Problém je spíše s auty, která řidiči odstavují na chodnících, ničí novou dlažbu a ohrožují chodce,“ komentoval vyškovský místostarosta Roman Celý.

Zásadnější změny v systému parkování se ve městě podle něj zatím nechystají. „V poslední době jsme především upravovali poplatky, když jsme například umožnili celodenní stání v ulici Hřbitovní za dvacet korun na den,“ doplnil Celý.

Dopravní přestupky ve Vyškově:

Za přestupek porušení zákazu stání strážníci na místě ukládají pokuty až do dvou tisíc korun.

Celkem řešili vyškovští městští policisté za letošní rok už 1252 dopravních přestupků, z toho jich 539 zaznamenali v centru města.

Podle některých místních přesto stále mnozí omezení ignorují a možnosti nevyužívají. „Na náměstí jsou někdy cítit výfukové spaliny mnohdy víc než vůně květin, které tam vysadili,“ dodal Vocelka.

S problémem však souvisí také zvýšený odpolední zájem lidí o nákupy. „Za krátké zastavení na pětiminutový nákup nemá smysl řidiče šikanovat, jinak přestanou na nákupy na náměstí jezdit úplně a zamíří pro ně do hypermarketů. Dokud nebude v blízkosti náměstí vybudováno nové podzemní parkoviště, budeme tyto otázky řešit neustále,“ komentoval opoziční zastupitel Libor Bláha.

Zastavení pro potřeby neprodleného vystoupení či nastoupení osob je na náměstí povoleno stejně jako pro potřebu naložení či složení nákladů. Pokud však řidič s vozidlem ihned neodjíždí, přechází ve stání, které je zakázáno mimo vyhrazený prostor a tam zpoplatněno.

Ve Slavkově je Palackého náměstí často „ucpáno“ auty zejména v odpoledních hodinách, kdy tam lidé nakupují. „Letos už to není tak velký problém, ale v minulém roce policisté řešili například průjezd aut pěší zónou v Brněnské ulici, která na náměstí navazuje,“ doplnila mluvčí Slavkova Veronika Slámová.