Podle některých z nich se propad sice zastavil, ale zlepšení přichází stále velmi pozvolna. „Že by se situace ve stavebnictví nějak zásadně zlepšila, se opravdu tvrdit nedá. Třeba zájem o byty, které jsme dřív postavili, a ze začátku u nich byla menší poptávka, se oproti dřívějšku rozhodně zvýšil, o celkové situaci ve stavebnictví to ale říct nelze," prohlásil například stavitel Pavel Čáslava.

Naopak o něco lépe vidí současnou situaci majitel brněnské stavební firmy Zdeněk Spáčil, jehož firma působí také na Vyškovsku. „V letošním roce se leccos zlepšilo. Na jednu stranu máme víc zakázek, ale co se týče jejich ziskovosti, tak to zas až tak dobré není. Ale zakázky jsou, každý rok svůj obvyklý objem tak nějak uděláme. Ale jsou i menší firmy, které jsou třeba v pronájmu, mají leasingy a můžou se tak snadno dostat do potíží," připomněl Spáčil.

Právě rozdíl ve velikosti stavebních podniků hraje často podstatnou roli při hodnocení stavu trhu. „Je skutečně rozdíl mezi velkými a malými firmami, které se v oboru pohybují. Ty velké samozřejmě poberou ty větší zakázky, kterých začíná být zase víc. U nás je to ale spíš naopak. Dělám pro firmu, která má asi pět zaměstnanců a podle mě byla před takovými třemi lety situace lepší. Zakázek bylo víc, než kolik je jich teď," konstatoval stavební dělník Miroslav Fafl, který pracuje u firmy, která momentálně opravuje vyškovskou Hřbitovní kapli.

Jeho slova potvrzují i celorepublikové statistiky. Podle informací z Českého statistického úřadu podniky pohybující se ve stavebnictví za minulý rok udělaly práce v hodnotě celkem 397,5 miliard korun, z toho víc než polovina připadla na stavební firmy s víc než dvaceti zaměstnanci.

Opravy a údržbu

Většina stavebních prací se uskutečnila za účelem nové výstavby, rekonstrukce a modernizace. Zhruba čtvrtina prací pak připadla na opravy a údržbu. „Opravy a údržba jsou i náš případ. Zajišťujeme jen takové menší práce jako třeba právě opravy chodníků, na větší akce nejsou lidi," dodal Fafl.

I větší podniky však nejsou zcela bez problémů. Podle statistik u nich poklesl podíl výstavby budov, především pak těch s větším množstvím bytů. V období rozmachu bytové výstavby činil tento podíl až třináct procent z celkových stavebních prací.

Od té doby neustále klesá, a to až na 7,8 procenta z minulého roku. „Naše firma se na výstavbu bytových domů nespecializuje, ale stejně jako řada ostatních společností je také ta naše odkázaná na poptávku trhu. Ta je ovšem za poslední dva roky poměrně vyrovnaná. Zatím nemůžeme letošní rok porovnávat s těmi minulými, protože účetní rok ještě není u konce, nicméně lze říci, že pozorujeme mírný nárůst zakázek a poptávek," prozradila vedoucí marketingu vyškovské firmy Staeg Monika Švehlová.

JAN JURÁK