Prodej zahájila Novotná se svým stánkem v třítisícovém městě na Vyškovsku už před devíti lety. „Od loňského roku jsem kromě zmrzliny zařadila také ledovou tříšť,“ připomíná.

Svoji nabídku obměňuje průběžně. Se zákazníky komunikuje prostřednictvím sociálních sítí. „Příchutě střídám po třech nebo čtyřech dnech. Aktuálně nabízím třeba smetanu a mango,“ říká poslední červencový víkend zmrzlinářka.

Za roky této práce vysledovala, jaké mají lidé preference. „Většinou mám kombinaci smetanové zmrzliny a ovocného sorbetu. Na facebooku Točená zmrzlina Ivanovice každý den uvádím, jaké příchutě právě nabízím,“ doplňuje Novotná.

Obměňovaný výběr smetanových zmrzlin u ní zahrnuje například vanilku, čokoládu, smetanu, pistácii, jogurt nebo i oříšek. Ovocný sorbet si zákazníci vychutnávají s příchutěmi, mezi které patří například jahodová, hrušková, meruňková, melounová, višňová, malinová nebo mango. V uplynulých letech tady však zájemce lákala třeba i na netradiční kaktusovou zmrzlinu.

Chorvatská zmrzlina vyniká chutí, kvalitním složením i velkými porcemi
Chorvatská zmrzlina je pojmem. Levnější najdete dál od pláže

Ale co je tedy za tu dobu mezi zájemci nejpopulárnější? „Dlouhodobě nejoblíbenější je smetanová zmrzlina s příchutí máslové sušenky v kombinaci s ovocným sorbetem dračí ovoce, tedy s příchutí tropického ovoce dragon fruit, nebo s tmavou čokoládou,“ popisuje ivanovická zmrzlinářka.

Na nedostatek poptávky si letošní sezonu rozhodně nemůže stěžovat. „Zájem lidí o točenou je v Ivanovicích velký. Mám spoustu stálých zákazníků milujících dobrou českou zmrzlinu,“ dodává Dana Novotná.

Zmrzlinu vyrábí řemeslně

Lidé přitom vyhledávají osvěžující pochoutku v celém regionu. Například ve Vyškově míří ke Zmrzlina ICY Smile stánku před místním supermarketem Tesco, kde kupují především ovocný sorbet. Zmrzlinu jim tu prodavačka nachystá nejen do kornoutu, ale i do termo nádoby, díky které si ji přes vysoké teploty vychutnají až doma.

Zmrzlinou lákají samozřejmě také cukrárny. Na Masarykově náměstí v okresním městě má pozitivní hodnocení Cukrárna Janský, kde se chlubí sloganem První řemeslná zmrzlina ve Vyškově. Podle provozovatelů to má své opodstatnění. „Zmrzlinu vyrábíme ze základních surovin řemeslnou cestou a bez použití zbytečných přidaných látek, barev a konzervantů. Divoké barvy zmrzlin u nás nenajdete. Pokud si dáte například Pistácii, můžete se spolehnout, že je vyrobená ze stoprocentní pistácie, stejně tak když si dáte například jahodový sorbet, který je vyrobený čistě z jahod,“ ujišťují pracovníci cukrárny.

Tom Mrkos a Ivo Nádeníček
Pravé gelato a sorbet jsou z poctivých surovin, říká úspěšný řemeslný zmrzlinář

Na Palackého náměstí ve Slavkově u Brna zase nabízí místní cukrárna domácí točenou i kopečkovou zmrzlinu, ale k ní také výborné skořicové kornouty.

Speciální kategorii pak představuje třeba jogurtérie JOFRÜ na Slovenské ulici v Bučovicích. Láká totiž na přírodní mražený jogurt rozmixovaný s výběrovým ovocem. Jogurty tady připravují dle vlastní receptury, provozovatelé slibují o polovinu méně kalorii než v klasické zmrzlině.

VÝBĚR TIPŮ NA ZMRZLINU V REGIONU:
•Točená zmrzlina Ivanovice - stánek na Palackého náměstí
•Cukrárna Janský - Masarykovo náměstí ve Vyškově
•Zmrzlina ICY Smile - stánek před supermarketem Tesco ve Vyškově
Styl, kavárna a cukrárna - na Palackého náměstí ve Slavkově u Brna
•Jogurtérie JOFRÜ - na Slovenské ulici v Bučovicích