Mezi lidmi se začala šířit zpráva, že na pořádání degustací pálenek a vín zákon nemyslí. „Slyšela jsem, že se akce kvůli tomu zruší. Prý jde o ochranu zdraví obyvatel. Ještě se mi ale nestalo, že bych z akcí odjížděla vyloženě opilá. Jde na nich podle mě spíš o to, aby lidé byli spolu, bavili se a hodnotili své produkty mezi sebou," nesouhlasí s argumenty ministerstva zdravotnictví Svobodová.

Podobně to vidí i předseda bučovických vinařů Aleš Navrátil. Ti budou v květnu už šestnáctým rokem pořádat Zámecký košt vín. „Jde o příležitost k inteligentnímu pití alkoholu. Extrémně opilí u nás nebývají, nejde o bezhlavé pití. Akce funguje spíš jako osvěta, víno k nám patří," podotkl Navrátil, který odkazuje i na historii.

„Ve středověku bylo na Bučovicku čtyři sta hektarů vinic," připomněl.

omezení alkoholu
Na sportovní akci přístupné pro veřejnost bude možný prodej výčepního piva tak jako doposud. K tomu budou povolené i další alkoholické nápoje. Musí však splňovat podmínku, že budou obsahovat maximálně 4,3 % etanolu.

O návrhu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který se o možnosti legálního pořádání podobných akcí vůbec nezmiňuje, už slyšel. Bučovické vinaře to ale od přípravy koštu neodrazuje. „Zatím se nebojíme. To, že by se akce neměly pořádat, snad nikdo nemyslí vážně. Doufáme, že bude zákon upravený vyhláškou nebo bude stanovená nějaká výjimka. Košty jsou pro Vyškovsko důležité, mají tradici. Jsou zde i výstavy, které za sebou mají třeba už padesát let," upozornil Navrátil.

Podobně si nedokáže představit zrušení koštů pálenek. „V poslední době se s nimi takřka roztrhl pytel. A získávají na oblibě. Byla by škoda, kdyby zanikly," dodal.

Úplné zrušení koštů však podle ministerstva zdravotnictví nehrozí. A to přesto, že v zákoně uvedené nejsou. „Masopusty a košty vína nebo slivovice je možné považovat za veřejnosti přístupné slavnosti nebo kulturní akce, na kterých je příležitostný prodej alkoholických nápojů povolený. Prodej lihovin ale bude muset být písemně oznámený správci spotřební daně. A to nejpozději pět pracovních dnů před zahájením prodeje," sdělila za ministerstvo Dana Šalamunová.

Hlavním cílem zákona je podle jejích slov ochrana zdraví před škodlivými účinky návykových látek. „Tedy i alkoholu. Prioritou je zvýšení ochrany, zejména pokud jde o děti a mladistvé," řekla.

I proto se navrhovaný zákon zaměřuje také na dětské akce. Tam by se v případě, že je navštíví víc dětí než dospělých, neměl alkohol podávat vůbec. „Není důvod, proč by měli rodiče doprovázející své dítě na jeho akci pít alkoholické nápoje," uvedla Šalamunová.

I tento bod se ale setkává s ostrou kritikou veřejnosti. Pivo si na dětském dnu rád dá například Ota Vavroušek. „Opravdu nevím, proč bych to měl měnit. Zvlášť když se akce koná v létě, pak si prostě člověk pivo dá rád. Je jen na mně jako na otci, abych to nepřehnal a dcera mě neviděla opilého. Pokud nepřekročím žádné hranice, nevím, proč by mi měl někdo mluvit do toho, co si dát. A ještě ke všemu to upravovat zákonem," zlobil se Vavroušek.

Šalamunová mu však oponovala. „Na tomto názoru je patrné, jak vysoká tolerance k požívání alkoholických nápojů je v české populaci. Případně jak významná a rozšířená je závislost na alkoholu. Ta v mezinárodním srovnání opakovaně vykazuje vysokou míru, a to jak mezi dospělými, tak zejména mezi mladistvými. Stejně tak je velmi nízký věk pro první kontakt s alkoholem, a to ještě před třináctým rokem," snažila se vysvětlit důvody pro omezení Šalamunová.