Je jedním ze zhruba sto patnácti porotců, kteří dorazili do bučovické restaurace Arkáda, kde se hodnocení odehrává. Dohromady mají obodovat asi osm set vzorků, které se zámeckým vinařům sešly. „Dřív jsme jich mívali dvanáct set. Ale to je strašně náročné na organizaci. I vzhledem k tomu, jak je nás málo, jsme se rozhodli pro horní hranici osmi stovek," vysvětluje šéf Sdružení zámeckých vinařů Bučovicka Aleš Navrátil.
Radí nezajídat
Každý z porotců ohodnotí přibližně třicet vzorků. „Což není až tak velké množství. Můj rekord je sto třicet. Nikdo samozřejmě neví, čí víno se mu zrovna dostalo do rukou, vše je anonymní," doplňuje Navrátil.
Degustátoři sedí u šestadvaceti stolů po čtyřčlenných komisích. Z každé v závěru vzejde jeden vítězný vzorek bílého a jeden červeného. Z nich budou volit šampiony.
Aby hodnocení proběhlo tak, jak má, aby dobré víno nedopadlo hůř než špatné, jsou porotcům k dispozici dva garanti s mezinárodními degustátorskými zkouškami. „Procházíme mezi stoly, ochutnáváme, a pokud mají degustátoři s něčím problém, radíme," přibližuje jeden z nich, zlechovský vinař Břetislav Jakubík.
S vínem pracuje přes čtyřicet let, od svých deseti. „To jsem s tatínkem obdělával vinici, což jsem neměl moc rád, protože jako dítě jsem nekonzumoval, ale jen pracoval. V dalších letech se to obrátilo," usmívá se Jakubík. A jak tvrdí, člověk by se vínem neměl opíjet. „Říkám, že jde o nápoj bohů a lidé by ho měli pít jen proto, aby se povznesli, ne opili. Při degustaci je pak potřeba vypít takové množství, aby člověk po pár vzorcích neztratil soudnost," dodává.
Při hodnocení by měl degustátor vypít zkrátka jen tolik, aby poznal chuť vína. Někteří ho vůbec nepolykají, používají takzvaná plivátka. Ta ale Jakubík příliš neuznává. „K vínu jsem schopný vyjádřit se lépe, když ho malé množství vypiju. S plivátkem ho hodnotitel nemůže ochutnat stoprocentně, je tak ochuzený o chutě," myslí si zlechovský vinař.
Příliš ani nedoporučuje pojídání pečiva při degustaci. „Například chléb není moc vhodný, protože obsahuje ingredience, které ovlivňují chutě. Lepší je bílé pečivo, třeba veka. Úplně nejlepší ovšem je nepojídat u toho vůbec nic," radí Jakubík.
A na jak kvalitní vína se můžou návštěvníci zámeckého koštu, který bude bučovická památka hostit už v sobotu od deseti dopoledne, těšit? „U mnoha letos převládají kyselinky. Na některých se negativně projevilo i počasí, utrpěly například plísněmi. Ale co se týká veltlínů, které naše skupina hodnotí, průměrně lehce převyšují osmdesát bodů, což je hodně dobré," říká Trávníček.
Většina z Moravy
Stupnice je stobodová, jak připomíná Navrátil. Podle něj jsou vína z oblasti, ze které pochází Trávníček, obecně kyselejší. „Myslím, že ta na naší výstavě nejsou extrémně kyselá. Obecně platí, že loňská jsou kvalitativně průměrná," doplňuje.
Většina vzorků je z Moravy. „Máme ale i několik málo ze Slovenska a Rakouska, dokonce i z Prahy, což je tady rarita," zmiňuje šéf bučovických vinařů s tím, že příprava koštu trvá asi měsíc.
Kromě vína pak organizátoři bezpochyby největší takové výstavy v regionu lákají na program. Přijedou národopisné soubory i cimbálovky, nejvíc pak pořadatelé sázejí na duo Femme2Fatale. „Jde o dvě houslistky hrající ve stylu Vanessy Mae," láká Navrátil.