Kejdu totiž spotřebovává bioplynová stanice v nedalekých Nížkovicích, která začala fungovat minulý rok. „Teď přes zimu je to v pořádku, není cítit nic. Až v létě se tak opravdu ukáže, jestli to pomůže. Ale myslím si, že při špatném směru větru tady budeme kejdu při přečerpávání cítit tak jako tak," podotkl například Slavkovan Pavel Ambrož.

Vedoucí odboru životního prostředí slavkovské radnice Miroslav Zavadil zmínil, že v současném územním plánu je lokalita, kde vepřín stojí, určená k zástavbě. Časem tak má chov zmizet. „Největší problémy byly hlavně při převážení kejdy na pole. Než to zemědělci zaorali, zápach zasáhl značnou část města. Při nepříznivém větru se sem ale dostává také odér samotného odchovu. I ten by ale měl v budoucnu zmizet, a to díky změnám v územním plánování," řekl Zavadil.

V minulosti se tímto tématem často zabývalo také zastupitelstvo. „Lidé nemohli větrat a přicházeli si stěžovat z různých částí města. Chodili například obyvatelé sídliště Nádražní, ale i Polní ulice, která je až za řekou," upozornil slavkovský zastupitel Radoslav Lánský.

Rozjíždějící se bioplynová stanice v Nížkovicích je zatím ve zkušebním provozu, ale už během něho spotřebovala velké množství kejdy, která je právě nutná k nastartování celého procesu. „Díky bioplynce jsme vyčistili několik škodlivých zdrojů v Nížkovicích, protože vytápění zbytkovým teplem funguje skvěle a tím pádem ubylo vytápění uhlím. Tento trend bude pokračovat," uvedl předseda představenstva společnosti Agria Pavel Pásek.

Dodal, že pomoci se dočkal právě také Slavkov u Brna. „Spotřebováváme kejdu z vepřína, která se v bioplynové stanici využije bez zápachu. Ulevilo se i Hodějicím, poblíž kterých se kejdou pole také hnojilo," dodal Pásek.

Provozovatel slavkovského vepřína Pavel Marada potvrdil, že spolupráce s Agrií v tomto směru začala hned se vznikem bioplynové stanice. „Známe se už spoustu let a spolupráce je oboustranně výhodná. Do bioplynky se svážela kejda i z jiných podniků, ale my jsme jí nejblíž," vysvětlil Marada.

Dodal, že pro ně znamená spolupráce také úsporu času. „Kejdu už teď nemusíme přečerpávat do velké jímky, jde pryč přímo ze stájí, kde nyní chováme šest stovek prasat. Bioplynka má tak velkou kapacitu, že kdykoliv si řekneme, oni nám kejdu odvezou," pochvaloval si Marada.

Slavkovský zastupitel Lánský potvrdil, že kejdu odváží velké fekální vozidlo. „Jestli to bude trvalé řešení, rozhodně to městu prospěje," dodal Lánský.

Stanice v areálu zemědělského družstva Agria Nížkovice má tři věže. Jedná se o jednu hlavní, kde vzniká plyn, a dvě vedlejší. V případě, že by v průběhu procesu výroby plynu začalo ubývat bakterií, pomůže jim digestát.