Podle místostarosty vesnice Josefa Hloužka se tak ukazuje, že místním škola chybí. Vedení obce ji muselo zavřít. Důvod? Některým rodičům nebyla dost dobrá. „Bohužel tehdy upřednostňovali spíš městské školy, ve kterých viděli větší kvalitu. Došlo to až tak daleko, že jsme se dostali na počet žáků, který se dal napočítat na prstech jedné ruky. Pár let zpátky jsme nakonec školu museli zrušit. Z právních předpisů vyplývá, že když se zařízení nepovede ve třech letech po sobě naplnit, tak ho zřizovatel zavře," posteskl si Hloužek. Například Slavkovanka Martina Polnická má pro rodiče nejen z Vážan nad Litavou pochopení.

Jako hlavní důvod pro zápis ve městě nevnímá rozdílnou kvalitu výuky. „Myslím, že je hodně srovnatelná. Každá škola má nějaké výhody i nevýhody. Hodně lidí z obcí ovšem pracuje ve městech. Mám spolupracovnici z vesnice. Její děti chodí do Slavkova. Vyhovuje jí to tak víc skrze dopravu i nejrůznější kroužky a aktivity po škole," popsala Slavkovanka.

Výhodu vnímá z několika úhlů pohledu. „Je to tak lepší i pro její děti. Na druhý stupeň přecházejí ve stejném kolektivu a nečeká je žádná velká změna. Podobný problém se zápisem svých dětí jsem neměla a rozhodně rodičům současnou nejistotu nezávidím," svěřila se Polnická.

Pomoc dotace

Podle mluvčí města Veroniky Slámové mají obě ze slavkovských základních škol zápisy teprve před sebou. Uskuteční se 10. února od dvou hodin odpoledne. Očekává se ovšem, že pro některé přespolní budoucí školáky nebude místo. „Obě školy jsou na hraně svých kapacit. Základní škola Tyršova má kapacitu 340 míst, nyní má 325 žáků. Komenského pojme celkem 720 žáků a v současnosti je ve škole téměř 600 dětí," vypočítala mluvčí Slavkova.

Problém se snaží řešit, rozhodující bude dotační pomoc. „Zejména když se mají třídy půlit na odborné předměty, tak výuka trpí. Budeme žádat o dotaci na rozšíření kapacity Tyršovy o čtyři třídy. Plány mají vyjít na třicet milionů korun a částečné pokrytí by mělo zajistit ministerstvo školství," přiblížila Slámová.

Jen ve Vážanech vědí, že poprvé v září do školních lavic usedne dvanáct dětí. „Řídíme se spádovými oblastmi pro město Slavkov, které najdou rodiče na našich webových stránkách. Při zápisu tak musíme upřednostnit děti ze spádových oblastí. Rodiče z našich spádových oblastí se tedy nemusejí bát toho, že bychom jejich děti do první třídy nepřijali. Pak přijde na řadu zápis přespolních. Reálný problém tak hrozí třeba dětem z Vážan. Samozřejmě přijdou i nějaké odklady, zatím je předčasné předjímat. Jako problém to ale vnímám," zmínil ředitel Základní školy Tyršova Jiří Půček.

Na vině jsou podle něj silné ročníky. „Pokud nám zbudou nějaká místa pro děti mimo naše spádové oblasti, budeme se řídit doporučením veřejné ochránkyně práv k rozhodování o přijetí. Bude záležet, zda mají sourozence u nás ve škole. V krajním případě může dojít až na los, což nepředpokládám. Samozřejmě i děti z okolních vesnic někam nastoupí, jen to nemusí být tam, kde si jejich rodiče přejí," připomněl Půček.

Podle místostarosty Hloužka bude vážanské vedení současný problém s dětmi, kterým hrozí nepřijetí do Slavkova, řešit. „Našimi variantami jsou školy v okolí, kam vede dobré spojení. Ještě nemohu říct, jak konkrétně se k tomu postavíme, protože starosta je nyní v zahraničí. Potřebné informace mám i od vedení vážanské mateřské školy, ale nejdřív jednotlivé nápady probereme u nás na úřadě," řekl Hloužek.

Variantu, že by se do vážanské budovy znovu vrátil křik dětí, považuje za nereálnou. „A to vzhledem k tomu, že místo školy vznikla obecní knihovna," připomněl místostarosta.

Připravení na přespolní žáky jsou i v jiných vesnicích Slavkovska. Třeba v Křenovicích a Otnicích. Podle starosty vesnice Pavla Prokopa má otnická škola 299 žáků. „Jsme dlouhodobě připravení zapsat děti z Lovčiček, Bošovic a Milešovic. Bohužel ostatní vesnice už k nám nemají tak dobré dopravní spojení, proto nás rodiče příliš nevyhledávají," sdělil otnický starosta Prokop.

Slavkovanka Polnická rodičům situaci nezávidí. „Když si pomyslím, že rodiče mají práci ve Slavkově, ale dítě bude jezdit do Křenovic, tak to není na organizaci času nic příjemného," zmínila žena.