S přípravou se přitom setkávají už v mateřské škole. „U nás se nicméně nejedná o jednorázovou přípravu, ale děti si na roli školáka zvykají už od září. Máme dvě třídy v předškolním věku, se kterými zkoušíme práci se slovy, učíme je třeba básničky i jejich rozbor, čímž získávají bohatou slovní zásobu. Také s předškoláky pravidelně čteme, takže znají i dětské autory a postavičky z jejich knih," vyjmenovala ředitelka vyškovské Mateřské školy Palánek Alena Prouzová.

Základní školy mají navíc své přípravné programy a snaží se tak děti nachystat na zápis právě pomocí nich. „Spolupracujeme s některými vyškovskými základními školami a díky tomu je děti ještě ve školce navštěvují. Seznamují se například s počítačem. Tím pro ně prostředí přestává být cizí a jsou na změnu připravené," připomněla ředitelka.

Přibližně týden před zápisem pak vedení mateřinky zařadí do výuky integrovaný blok s názvem Těšíme se do školy. „Děti motivujeme a opakujeme s nimi vše, co se za celý rok naučily. Ony se pak na zápis těší a je to pro ně spíš taková společenská událost," zmínila Prouzová.

Zápisy na Vyškovsku startují už od půlky ledna až do začátku února. „U nás je přivítáme už 16. a 17. ledna. Jejich počet očekáváme okolo šedesáti, podobně jako v loňském roce, kdy jsme otevírali dvě třídy. U zápisu chodí děti ve skupinkách po několika stanovištích umístěných ve třídách současných prvňáčků," poznamenala k průběhu zástupkyně ředitele Základní školy v Rousínově Lucie Mikulčíková.

Ve všech vyškovských základních školách je zápis naplánovaný na stejné datum, a to na 5. února. Například ta v Tyršově ulici setkání každoročně zasazuje do některé známé pohádky. „Žáci devátého ročníku předškoláky zápisem provází v pohádkových převlecích a celé to bývá laděné do pohádkového lesa, kdy děti na jednotlivých stanovištích prokazují své dovednosti a vědomosti," uvedl zástupce ředitele školy pro první stupeň Jan Zahradníček.

Ve Slavkově u Brna pořádají obě základní školy zápis prvňáků společně. „Celkem budeme na škole Tyršova a Komenského náměstí otevírat asi tři třídy, ale záleží, kolik se letos přihlásí dětí. A samozřejmě na počtu odkladů. Letos se zápis koná v prostorách školy Tyršova a s organizací pomáhá druhá škola, příští rok si role zase vyměníme. Při zápisu, který se uskuteční hravou formou, si děti také zvolí, kterou školu chtějí od září navštěvovat, a dostanou i malý dárek," podotkl ředitel Základní školy Tyršova Jiří Půček.

Zábavnou formu zápisu prvňáků vítají i maminky. „Pamatuji si, jakou jsme z něj měli kdysi trému, ale s dnešním přístupem už je to úplně někde jinde. Syn šel do školy před dvěma lety a ani nepostřehl, že ho paní učitelka vlastně zkouší. Jeho mladší sestra se k zápisu chystá letos a už se vyloženě těší," řekla například Alena Elšíková z Vyškova.

Do prostor základních škol regionu se vydají předškoláci, kterým už bylo šest let nebo jim do konce letošního srpna šest let bude.