„Původně v místě vedla polní cesta. V minulosti byla dostatečně široká, takže ji mohli využívat jak pěší, tak i cyklisté. Dva protijedoucí se na ní bez problémů vyhnuli. Jenže později stezka začala zarůstat, tím pádem se zúžila a cyklisté jedoucí proti sobě už měli problém," popsal předseda hamiltonského osadního výboru Ivo Chomoucký.

Po úpravách je cesta podstatně širší. „I když někteří lidé říkají, že předtím byla lepší a hezčí, vyhovovalo jim totiž, že byla v přírodním stavu. Myslím ale, že už jen s ohledem na to, že stezku nyní můžou využívat také děti navštěvující nedalekou Základní školu Morávkova, tak je určitě vhodnější než její původní verze," prohlásil Chomoucký.

Mezi hlavní práce, ke kterým město při opravě cyklostezky přistoupilo, totiž patřilo zejména vykácení náletových dřevin a keřů. Prostor se tak znovu rozšířil a prosvětlil. „Dál jsme zajistili položení nového povrchu z recyklátu," informovala mluvčí vyškovské radnice Petra Bezdomniková s tím, že v současnosti už jsou veškeré práce u konce.

Aktuální stav ovšem nemusí být konečný. Hamiltonští by totiž na cyklostezku rádi připojili další cestu. Ta má vést od autobusové zastávky přes zatravněnou plochu u fotbalového hřiště. „Pokud vezmeme v úvahu, že stezka má sloužit zejména nejmenším na cesty do školy, děti bydlící v přední části obce blíž k Vyškovu asi těžko půjdou až na konec Hamilton k mostu, kde stezka ústí. Musely by projít doslova celou vesnicí," odůvodnil záměr Chomoucký.

Propojení další části Hamilton se současnou cyklostezkou je však zatím jen u představ. Je totiž třeba zajistit některé náležitosti nutné pro výstavbu nové cesty. „Mezi zastávkou a Velkou Hanou jsou pozemky města, tam problém není. Za Hanou je však vlastní jiný majitel. A s tím se ještě budeme muset domluvit," vysvětlil předseda.