Pro Crhákův odchod hlasovalo osm z nich, tedy víc než polovina. „Iniciativa nevyšla jen od nás. Nicméně k mému rozhodnutí, že tento bod na jednání navrhnu, přispělo odvolání Josefa Brychty z postu šéfa bučovické kultury a třeba také nepřesné vyjadřování místostarosty ve sdělovacích prostředcích. Jeho jednání se zkrátka neslučovalo s postem, který zastával," okomentoval Koudelka.

Jeho návrh byl velkým překvapením pro vedení města. Šokoval například místostarostu Jiřího Horáka (KDU-ČSL). „Rozhodně jsem to nečekal, nic takovému kroku z mého pohledu nenasvědčovalo," řekl Horák, jehož pracovní vztah s odvolaným místostarostou byl podle jeho slov korektní.

Zaskočený byl i zastupitel Luděk Hubal (Volba pro město). „Michala Crháka znám dlouhou dobu jako bučovického patriota, který vždy pracuje nad rámec povinností a snaží se aktivně podílet na zlepšování života ve městě. Toto naplňoval i ve funkci místostarosty. Jeho odvolání je pro mě jako politického amatéra dobrá lekce z politiky. A pro zaměstnance městského úřadu poučný precedent," reagoval Hubal.

Překvapením pak pro některé zastupitele bylo, že pro odvolání kromě opozičních zastupitelů zvedli ruku také dva Crhákovi kolegové z uskupení, a to Eva Sedláčková a Petr Hanák. Ani jeden z nich se však ke svému rozhodnutí nechtěl vyjádřit. „Nechci odkrývat další okolnosti této situace," sdělila Sedláčková, která je také bučovickou radní.

Crhák nicméně to, jak ve středu hlasovali, považuje za bezprecedentní zradu. „Od lidí, se kterými jsem šel do voleb, jsem něco takového opravdu nečekal. Volbu pro město neopouštím, řekl bych, že po hlasování se ji rozhodli opustit oni. Vždy jsem byl otevřený diskuzi, žádné relevantní argumenty pro mé odvolání jsem však od zastupitelů neslyšel. A ze strany některých vnímám tento krok jako snahu o ochranu jejich osobních zájmů," vyjádřil se Crhák.

O tom, že se opozice chce pokusit o jeho odvolání, se dozvěděl krátce před zasedáním. „Snažil jsem se řešit různé nešvary, které ve městě přetrvávaly od dob působení minulého vedení radnice, tedy současné opozice, což jí bylo trnem v oku," je přesvědčený.

Jak podotkl starosta města Radovan Válek (Volba pro město), odvolání Crháka dostalo jeho i celé uskupení do velmi složité situace. „Rozhodně to znamená, že budu muset vyvinout větší úsilí pro řízení města. Zatím si s místostarostou Horákem rozebereme jeho úkoly," nastínil Válek.

Za Crhákem však stojí. „Jsem přesvědčený, že má vize, jak by měla vypadat kultura ve městě a jak by se měly Bučovice navenek prezentovat. V tom rozhodně stojím za ním a nakonec to dokládají i výsledky jeho roční práce," poukázal starosta.

Crhák usedl do křesla druhého místostarosty po loňských komunálních volbách. Předtím byl osm let členem zastupitelstva. V několika uplynulých volebních obdobích měly Bučovice jednoho místostarostu, právě loni se vrátily k modelu se dvěma.

Starosta totiž vykonává post neuvolněně, a aby nebyl narušený chod města, obnovila se funkce druhého, uvolněného místostarosty. Ten vyšel právě z řad vítězného uskupení ve volbách.

Nového místostarostu a člena rady Bučovičtí mají zvolit 11. ledna na mimořádném zasedání zastupitelstva.