O Zbořilovo odvolání se zastupitelé pokoušeli už jednou, ale potom návrh stáhli. Dlouhodobá krize vyvrcholila na posledním zasedání zastupitelstva, kde zastupitelé nakonec jeho odvolání odhlasovali. „Zastupitelů spřízněných se starostou je osm. Převyšují nás o jeden hlas. Bylo jasné, že to tak dopadne,“ řekl Zbořil, který o křeslo místostarosty skutečně přišel kvůli jedinému hlasu. Počtem osm ku sedmi zvolili jeho nástupce Jaromíra Macháčka (nezávislý).

Starosta Josef Vlach se k odvolání vyjádřil v tom smyslu, že Zbořil se soustředil pouze na schůze, ale pro obec toho udělal málo.

„Je pravda, že některé z úkolů, které jsem si vzal za své, jsem nedotáhnul do konce. Například, aby firmy platily za používání kanalizace,“ přiznal Zbořil.

Přesto si je jistý, že se do nemilosti dostal kvůli tomu, že poukazoval na špatné vedení starosty a na chyby minulého zastupitelstva. „Vytkli mi, že jsem je kritizoval v tisku. Ale za tím, co jsem řekl, si stojím,“ tvrdí Zbořil. Vadily mu zejména zbytečně zaplacené miliony za komponenty na čističku, která ale ani po čtyřech letech nestojí.

Petr Jeřábek