Problém s volně pobíhajícím zvířetem řešila teď i Hana Malátová z Němčan. „Každoročně tu řeším problém, že někdo vyhodí z auta psa a ujede. Momentálně se to stalo právě v těchto dnech. Protože mi ho bylo líto, dala jsem mu nažrat, ale teď nevím, co s ním. Děti se ho bojí, jemu je zima a trápí se. V útulku ve Slavkově u Brna mi ale řekli, že ho tam nevezmou, protože berou jen psy, co se najdou ve městě," sdělila Malátová.

Po neúspěchu se tedy obrátila na vedení Němčan. „Máme uzavřenou veřejnoprávní smlouvu se Slavkovem u Brna, která odchyt psů ošetřuje. Po obci se ale potulují každou chvíli a jejich odchyt a umístění v útulku není levný. Proto jsem dosud všechny psy pochytal sám," připomněl němčanský starosta Martin Krátký.

Možnost profesionálního odchytu má obec v záloze pro případ, že zvíře bude nebezpečné. „V drtivé většině případů ale hned upozorníme majitele, který si psa převezme, jedná-li se o někoho ze vsi," uvedl Krátký.

V případě, že majitel psa není známý, hradí náklady spojené s odchytem a umístěním do karantény obec. „Zmíněného psa jsem chytil a umístil do kotce. Zveřejnili jsme informaci o jeho nálezu a pak jsme ho nechali umístit do útulku, který se nám podařilo po několika nezdařených pokusech konečně najít," řekl starosta.

Většina je plná

Většina útulků je totiž plná nebo psa z cizí obce nepřijmou. „Jeden den v útulku vyjde asi na padesát korun, náklady obce se tak pohybují v tisících," zmínil starosta.

Plno mají například v záchytné stanici pro psy ve Vyškově. „Psy přijímáme jen od městské policie. Umisťovat nám psy můžou i některé okolní obce, které mají s Vyškovem smlouvu. Velká většina se jich ale vrátí původním majitelům. Máme šestnáct kotců, psů je teď u nás ale sedmnáct, protože jedna fenka nedávno porodila čtyři štěňata," řekla Michaela Malcherová z vyškovské záchytné stanice.

To, že počet záchytných kotců ve Vyškově nestačí, potvrdil také velitel vyškovské městské policie Petr Sedláček. „Jen za loňský rok jsme odchytili pětasedmdesát psů. Bohužel je pravděpodobné, že spousta je jich ve Vyškově vypuštěná někým z okolních obcí," poznamenal velitel.

Doplnil, že se také stává, že se psi převážejí z jednoho katastru na druhý mezi obcemi. „Městská policie má povinnost psy odchytit jen na území Vyškova nebo v obcích, které mají s okresním městem smlouvu. Žádostí o odchyt máme z okresu velké množství, bohužel kapacity jsou omezené," dodal Sedláček.