Pozvat nějakou oficiální návštěvu do hasičské zbrojnice v Lovčičkách, zřejmě by mělo vedení obce i její dobrovolníci z ostudy kabát. V porovnání s jinými hasičkami není podle jejích členů v nejlepším stavu. „Chybí sociální zařízení, nemáme ani šatnu. Ve většině okolních vesnic mají zbrojnice pěkné, nové, takže tam s potěšením přijímají oficiální návštěvy. To si nemůžeme dovolit," posteskl si starosta lovčičských dobrovolníků Radek Tomašík.

Dalším nedostatkem, který jejich základna má, je špatné umístění. Nachází se v průjezdu mezi obecním úřadem a rodinným domem. „Její stav není uspokojivý, takže si jí aspoň nikdo hned nevšimne. Na druhou stranu ale máme problémy při vyjíždění s autem. Dokonce se už dvakrát stalo, že při výjezdu poničilo plot sousedního domu. Navíc hrozí, že autem ze zbrojnice nevyjedeme, protože vedení vesnice vede spor o příjezdovou cestu," poukázal Tomašík s tím, že by hasiči chtěli postavit novou zbrojnici.

Potíž je ale s místem. A také s penězi. Budova by podle Tomašíka vyšla asi na pět milionů korun. „Uvažovalo se o areálu bývalého statku, jenže je dost z ruky," dodal starosta lovčičských hasičů.

Ti nejsou jediní v regionu, které trápí problémy se zbrojnicí nebo autem. Někteří tvrdí, že čím menší obec, tím víc potíží. Potvrzují to třeba v Heršpicích, kde hasičku ani auto nemají. „Poslední, které měli k dispozici, byla ještě stará „kačena", tedy Tatra 805, která je dnes už skoro muzejní kousek," zmínil heršpický starosta Jiří Ziegler.

I nedostatek dětí

Že místní dobrovolníci nemají auto, podle něj až tak moc nevadí. Ze Slavkova u Brna je to osm kilometrů a v případě nutnosti jsou schopní přijet během chvíle. „Není ani potřeba pořizovat nějaké větší, s ohledem na možnosti jednotky by stačila jen nějaká menší dodávka pro osm až deset lidí," poznamenal Ziegler.

Hasičské auto by ale nemělo kde zaparkovat. Zatímco v Lovčičkách řeší, že je zbrojnice ve špatném stavu, v Heršpicích nemají žádnou. „Musíme teď investovat do jiných věcí, jako je kanalizace nebo zateplování školy," dodal heršpický starosta.

Jinde se zase potýkají s nedostatkem dětí. Třeba v Milonicích vůbec nemají mládežnický tým. V Tučapech ho budou tento rok po osmi letech znovu zakládat. V Lovčičkách je to o něco lepší. „Po delší době u nás opět dětský sbor vznikl, máme ale jen jeden tým, který tvoří děti různého věku. Těžko říct, jak dlouho budou trvat," uvedl starosta lovčičského sboru.

Ne všechny malé vesnice však problémy s vybavením a množstvím mladých členů musejí řešit. Například v Lulči, která má jen o necelých dvě stě obyvatel víc než Lovčičky, čítají týmy mladých dohromady skoro padesát členů. „Máme celkem pět mládežnických družstev, od přípravky až po starší žáky. O sbor dobrovolných hasičů je tu velký zájem," podotkl potěšeně velitel lulečské hasičské jednotky Tomáš Fiala.

Že jsou na tom větší obce lépe, potvrzují třeba slova starosty pustiměřského sboru dobrovolných hasičů Stanislava Pospíšila. Tam je podle všeho o členství velký zájem. „Máme mládežnické týmy ve všech věkových kategorií, někde i rozdělené na dívky a chlapce. Jeden z našich velitelů vede i děti z Drysic, které měly velký zájem o členství, ovšem neměly ve své vesnici nikoho, kdo by se jich ujal," pochvaloval si Pospíšil.

ADAM HRBÁČ