Žena podstoupila testování, které odhalilo nákazu covidem. Několik dní se léčila doma. V druhé polovině října už musela vyhledat lékařskou pomoc v Nemocnici Milosrdných bratří. V té době byla v jednatřicátém týdnu těhotenství. „Pacientka přišla kvůli vysokým horečkám a dušnosti. Během několika hodin v nemocnici se její stav prudce zhoršil. Kvůli zápalu plic se její tělo nedostatečně okysličovalo,“ řekla ošetřující lékařka ženy Lenka Klimešová z anesteziologicko-resuscitačního oddělení nemocnice.

Prázdná vyhrazená stání v Jezuitské ulici v centru Brna.
130 nových míst pro rezidenty v centru Brna: na úkor soudců nebo policistů

Lékaři museli rychle jednat. Zhoršení stavu matky ohrožovalo nejen ji, ale i nenarozené dítě. Proto se rozhodli provést císařský řez. „Veškerá naše rozhodnutí jsme konzultovali s ženiným manželem, který vše silně prožíval. S navrženým postupem souhlasil,“ doplnila Klimešová.

Dítě má asi šestnáct set gramů

Porod proběhl bez komplikací. Žena byla během zákroku připojena na umělou plicní ventilaci. „Hned po porodu novorozence převezla sanitka na jednotku intenzivní péče porodnice na Obilním trhu,“ uvedl primář gynekologického-oddělení nemocnice u Milosrdných bratří Ivan Huvar.

Kvůli předčasnému porodu mělo dítě nízkou porodní váhu. „V jednatřicátém měsíci těhotenství má dítě asi šestnáct set gramů. Pokud hned po porodu dostane potřebnou péči, šance na přežití je vysoká,“ komentoval primář Huvar.

Matka dítěte ale stále neměla vyhráno. „Po porodu jsme pacientku převzali zpět do péče na anesteziologicko-resuscitační oddělení. Na umělé plicní ventilaci strávila ještě dalších deset dní.

Nyní je už žena zdravá a lékaři ji i se synem propustili do domácího ošetření.

Lékař Tomáš Vojtíšek, přednosta ústavu soudního lékařství u svaté Anny v Brně.
Nečekaná úmrtí lidí s covidem: Týká se i mladších padesáti let, tvrdí odborník

Kvůli strachu z nákazy Petra Černá důsledně dodržuje doporučení zdravotníků. „Radši se snažím zůstávat doma. Rozhodně si nedokážu představit, co musela matka dítěte a také její rodina prožívat,“ komentovala případ mladá matka žijící v Brně.

I když byla matka pozitivní na covid, na své dítě nákazu nepřenesla. „Jedna studie zjistila, že z šesti stovek novorozenců žen s covidem jen dvacet osm bylo také nakažených. Přenos nákazy je tedy možný, ale nedochází k němu tak často jak by se dalo předpokládat,“ komentoval primář Huvar. Případ považuje za důležitou zkušenost, která může pomoci lékaře připravit na další podobné situace. „Snad se s nimi zas tak často nesetkáme,“ doufá Huvar.

Léčba nakažené rodičky

- Lékaři ženu přijali s vysokými horečkami a dušností vyvolanými covidem v pátek 23. října.V té době byla v jednatřicátém týdnu těhotenství.

- Během několika hodin se zdravotní stav ženy prudce zhoršil. Kvůli virovému zápalu plic se její tělo nedostatečně okysličovalo.

- Pacientku lékaři připojili na umělou plicní ventilaci a kvůli jejímu zhoršujícímu se stavu přistoupili k porodu císařským řezem.

- Porod byl bez komplikací. Po dalších deseti dnech na plicní ventilaci ženu i její dítě lékaři propustili ve středu do domácí péče.