Projekt zakončil další etapu komplexní obnovy slavkovského zámku. „Díky expozici se teď návštěvníci zámku můžou přenést do doby před více než dvěma sty lety a připomenout si osudy vojáků i prostých obyvatel okolních měst a vesnic, které válka bohužel také postihla," připomněl slavkovský starosta Ivan Charvát.

Přestože se po spuštění zkušebního provozu objevily kritiky projektu, ředitel zámku Aleš Šilhánek je přesvědčený, že je vše v pořádku. „Jsem přesvědčený o tom, že expozice poskytne návštěvníkům mimořádné zážitky. Už první dny po otevření ji navštívilo několik stovek návštěvníků, z toho téměř třetina zahraničních," informoval Šilhánek.

Ti podle něj projekt hodnotí velmi pozitivně. „Pochvalně se vyjadřují i o autorech a tvůrcích expozice. Mnoho dojmů v nich zanechává zejména působivé diorama," řekl Šilhánek.

Expozici chválí i Jana Kolčářová, která spolupracuje na projektu Morava Napoleonská a na gymnáziu ve Vyškově vede projekt Oživlá historie. „Opravdu se mi líbí, je povedená. Scestovala jsem hodně různých výstav zaměřených na napoleonské války a tahle je rozhodně velmi kvalitně udělaná," prohlásila Kolčářová.

Práce za celkem padesát milionů korun měla na starosti firma Imos Brno a SKR Stav. Zatímco první z nich zařizovala stavební část, druhá instalovala přímo expozici. „Při rekonstrukci jsme se snažili respektovat historické hodnoty objektu. Dílo jsme dokončili a předali v termínu, v požadované kvalitě," ujistil předseda představenstva Imosu Oldřich Štercl.

Podle jednatele společnosti SKR Stav Iva Skřivánka je výsledek prací vynikající. „Vzhledem k tomu, že se jedná o projekt, který pomůže zviditelnit region, a že jsme spolupracovali s významnými partnery od nás i ze zahraničí, byla pro nás zakázka velice prestižní záležitostí a myslím, že se opravdu podařila," prohlásil Skřivánek.

Projekt expozice začal vznikat v květnu 2009. „Na konci roku město podalo žádost o dotaci. Budova předzámčí už v té době nebyla několik let plně využívaná a sloužila především jako skladiště," připomněl vedoucí investičního odboru slavkovské radnice Petr Lokaj.

Šlechtický rod Kouniců nechal před lety stavbu vytvořit pro ustájení koní a uložení koňských potahů a vozů. „Aby prostory mohly sloužit jako expozice, bylo třeba staticky zajistit základové zdivo a valené klenby, vytvořit nové provětrávané podlahy v prvním patře, vyměnit stávající problematickou střešní krytinu za měděnou, natáhnout nové elektroinstalace, vnitřní vodovod, kanalizaci, položit kabely slaboproudých rozvodů a zajistit generální opravu omítek, podlah a výplní otvorů," vyjmenoval Lokaj.

Na téměř osmi stech metrech čtverečních nabízí výstava stovky exponátů. Zhruba sto čtyřicet z nich jsou opravdové rarity.