„Dům kvůli špatné statice i nadále jistí venkovní dřevěné podpěry. Na řadě je nyní provedení železobetonového věnce a instalace provizorních dřevěných vazníků s plechovou krytinou, které dočasně nahradí původní krov na několik příštích let,“ sdělila mluvčí města Veronika Slámová.

Navzdory snaze radnice rozhodnutí zvrátit, potvrdili v uplynulém období zástupci ministerstva kultury někdejší barokní měšťanský dům jako kulturní památku. Pro město to znamená do budoucna zátěž, protože dle příslušného zákona o státní památkové péči má povinnost dům chránit před poškozením a zničením. „Neobejdeme se bez využití dotací, o které budeme usilovat,“ dodala Slámová.

To nejlepší z Moravy - food festival ve Slavkově u Brna.
FOTO: Obrovský piknik pod širým nebem. Takto vypadal food festival ve Slavkově

Město si nechalo zpracovat studii a stavebně historický průzkum pro budoucí využití budovy. Nyní jsou přidělovány prostředky na vypracování dalších stupňů projektové dokumentace pro stavební povolení. Už samotné udržování domu stálo městskou kasu miliony korun.

Původní plány zahrnovaly demolici a zbudování nového objektu spolu s využitím sousední proluky, ale překazilo je zpamátnění. Průzkumy v uplynulých letech objevily především statické poruchy v oblasti krovu a obvodových stěn. Dále značné provlhnutí stropní konstrukce vlivem zatékání, které má dopad na odpadávání omítek. Provlhlé je i obvodové zdivo v přízemí.