O výstavbě bytů a rodinných domů ve Slavkově u Brna se mluví už delší dobu. Vhodné místo pro stavbu město nalezlo v lokalitě zvané Zelnice. Umístěním nedaleko od centra a obklopené zelení tak vzniklo lukrativní místo pro budoucí obyvatele.

Zatímco v jedné části lokality je slyšet stavební ruch, jinde je zatím ticho po pěšině. Proč? Část území se totiž nachází v záplavové zóně. Představitelé města podepsali před dvěma lety smlouvu o prodeji pozemků s brněnskou firmou, která uspěla ve výběrovém řízení. „Výstavba v této části závisí na tom, až se dokončí protipovodňová opatření. Zatím tam stavět jednoduše nemůžeme,“ sdělil jednatel a manažer vítězné stavební společnosti Jiří Kaláb.

Kdy se lidé do Zelnic nastěhují, tak z velké části závisí na veřejné obchodní soutěži na výstavbu poldrů. „Všechnu projektovou dokumentaci jsme předali Povodí Moravy,“ informoval starosta Slavkova Ivan Charvát.

Povodí Moravy tak vypsalo soutěž na výstavbu poldrů, z které vzešel vítěz. Jeden z vyloučených uchazečů se však rozhodl podat odvolání na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.Vyjádření Povodí Moravy se nepodařilo sehnat, tisková mluvčí společnosti Eva Grodová na dotazy Vyškovského deníku Rovnosti nereagovala.

Každopádně Úřad pro ochranu hospodářské soutěže konstatoval, že zadavatel vyloučením jednoho z uchazečů porušil zákon o veřejných zakázkách. „Rozhodnutí je nepravomocné, byl proti němu podaný rozklad a bude posuzované ve druhostupňovém řízení,“ přiblížil celou záležitost Martin Švanda z odboru vnějších vztahů Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Je jisté, že harmonogram prací na Zelnicích tím utrpí a na nové domy si obyvatelé budou muset počkat o nějakou dobu déle. Stavbaři vidí posun tendru skepticky. „Třetí bytovka je umístěná právě v záplavové oblasti. Obávám se, že ani v příštím roce nebudeme s kolaudací počítat,“ posmutněl Martin Doubek, jednatel druhé firmy, která v lokalitě staví.

V současné době už postavila jeden bytový dům, další dva zatím na své obyvatele ještě čekají. „Po kolaudaci už máme jednu bytovku. Umístěných v ní je šestnáct bytů od velikostí 1+kk až po 3+kk. Druhou podle všeho dokončíme do konce letošního roku,“ prozradil Doubek.

V nezáviděníhodné situaci se tak ocitla především firma, která staví pouze v místech, kde mají být umístěné protipovodňové zábrany. „Teď mě zajímá projekt v Brně-Podolí, ten je pro nás v tuto chvíli přednější,“ odsunul své plány ve Slavkově Kaláb.

Termínem dokončení všech prací by měl být tak až rok 2013. „Skluz na výstavbě je tak půlroční, v této době už by měly být dokončené veškeré zemní práce. V příštím roce bychom snad mohli zahájit práce na nových inženýrských sítích u zbývajících domů,“ uvedl k průtahům slavkovský místostarosta Jiří Doležel.

O svůj název nicméně Zelnice určitě nepřijdou a Slavkovu přibude další údaj do seznamu ulic. „Pojmenujeme části lokalit Zelnice římskými číslicemi. Vidím to jako nejsnazší a nejpřehlednější řešení,“ prozradil vedoucí odboru investic a rozvoje slavkovského městského úřadu Petr Lokaj.

Lokalita Zelnice slibuje pěkné místo k bydlení. Třeba někteří z místních by s přestěhováním neváhali. „Záplavy budou spíš hrozit v Polní ulici, kde teď bydlím, než na Zelnici. Do obchodů i do centra to není daleko,“ připomněla přednosti lokality třeba Lucie Bayerová ze Slavkova.