Na desítky psů se například těší pořadatelé z chovatelského svazu v Bohdalicích. Psí štěkot se bude znovu ozývat ze zámeckého parku nedaleko školy. Voříškiáda se v Bohdalicích koná v sobotu už popáté. „Přejímka psů bude v osm hodin, program pak máme naplánovaný mezi devátou a třetí hodinou odpolední. Vstupné na akci je dobrovolné," připomněla za pořadatele Jana Břoušková.

V sobotu ráno vypukne také jiné setkání se zvířaty. Vyškovské Sdružení Piafa totiž zve malé i velké příznivce koní od deváté hodiny na Drezurní závody, které se už tradičně uskuteční na Šafářském dvoře ve Vyškově. Návštěvníci se nudit nebudou, připravený je totiž celodenní program, který zpestří nejrůznější soutěže.

Loučení s létem

Tak trochu o zvířatech bude i hvězdlické loučení s prázdninami. Pořádá ho Myslivecké sdružení Hvězdlice a na programu je třeba ukázka práce loveckého psa. „Pro něžné pohlaví je zase připravená střelba na kance. Ve skutečnosti jde o střelbu vzduchovkou na papírový terč, na kterém bude divočák nakreslený," poznamenal s úsměvem předseda sdružení František Vrbacký.

Hlavně však podle jeho slov půjde o příjemně strávené odpoledne u táboráku. Akce začne dvě hodiny po poledni. „Uskuteční se na myslivecké chatě u Zdravé Vody. Připravené jsou atrakce pro děti i opékání špekáčků. Podle předpovědi bude hezky, což nás těší," pochvaloval si Vrbacký.

V odpoledních hodinách vypukne také jubilejní 40. ročník Slavkovské pípy. Registrace závodníků se bude konat do půl čtvrté. Start je o půl hodiny později u hostince Na Špitálce, kde je zároveň i cíl.

Pivní maraton je každým rokem podobný a i letos se předpokládá, že přiláká velké množství atletů a běžeckých nadšenců. Každý závodník na trati dlouhé jedenáct kilometrů musí vypít v určených hospodách čtyři piva. Po samotném vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií bude následovat volná zábava, kterou zpestří hudební uskupení SMP+.

Legendární Turbo

Odpoledne plné koncertů a zábavy zase čeká Ivanovické, kteří zamíří do tamního letního kina. Město se stane dějištěm třetího ročníku festivalu zvaného Slavnosti babího léta. „Na akci zahraje stálice hudební scény, kapela Turbo. Lidé si poslechnou i vyškovské Dark Gamballe nebo kapelu Cock-Tail," vyjmenoval některá hudební lákadla ivanovický starosta Jozef Heretík. Představí se také mladí ivanovičtí tanečníci, připravených bude několik her a soutěží, na děti čeká trampolína i skákací hrad. Festival začne ve tři hodiny odpoledne.

Města a obce regionu zároveň zvou na tradiční Dny evropského dědictví – Dny památek. Pamětihodnosti mikroregionu zpřístupní třeba svazek obcí Ivanovická brána. Od sobotní osmé do patnácté hodiny otevře několik kostelů, muzeí nebo kaplí. Bezplatný vstup budou mít držitelé účastnického listu, který je možné zakoupit u vstupu do první památky.

Naopak úplně zdarma budou otevřené památky, na které láká okresní město. Vyškované je uvidí v sobotu i neděli vždy od devíti do čtyř odpoledne. Hlavní program se pak uskuteční na Masarykově náměstí.

V pravé poledne v sobotu láká třeba na historický jarmark provázený kejklířskými vystoupeními, hrami a soutěžemi pro děti. Fanfáry z radniční věže pak ve čtyři hodiny odpoledne zahájí právě hlavní program na náměstí, kterého se bude účastnit i vedení města. Lidé se můžou těšit například na hudební vystoupení, rytířská klání a šarvátky nebo třeba ohňovou show.