Ilona Štéblová z Vyškova jezdí takřka denně cestou směrem od vyškovského vlakového nádraží kolem obchodu s potravinami, který patří Květoslavu Slavotínkovi. Jako většina řidičů trpělivě čeká u semaforu na zelenou, aby mohla odbočit na průtah a vydat se do zaměstnání do Brna.

V poslední době si ovšem několikrát všimla, že někteří motoristé nemají tolik trpělivosti jako ona. „Jednoduše si zkracují cestu kolem bývalého okresního úřadu. Před světly odbočí doprava k budově, projedou okolo ní a bez čekání na zelenou se tak dostanou na průtah,“ řekla Štéblová.
Podle ní je jejich jednání bezohledné a taky nebezpečné.

„Maminky s dětmi si na úřad chodí pro dávky. Zřejmě se tam ještě nic nestalo. Ale může to být otázka času, kdy dítě seběhne ze schodů a vletí přímo pod kola projíždějícího vozu,“ myslí si Vyškovanka.

Někteří řidiči se přitom vůbec netají tím, že občas zkratku použijí. „Nedávno jsme kolem bývalého okresního úřadu s bratrem projeli. Nevím, jestli se to může nebo ne. Ale rozhodně to ušetří čas,“ uvedla řidička, která si ze strachu z případného postihu nepřála zveřejnit jméno. Redakce ho však zná.

Podle vyškovských strážníků se ovšem motoristé žádného přestupku nedopouští. „Není tam žádná zákazová značka. Řidiči tak neporušují předpisy. Ale jde spíš o problém, který by měl řešit odbor dopravy. Pokud v tom jeho pracovníci nevidí problém a nebudou chtít třeba upravit dopravní značení, my s tím nic nenaděláme,“ naznačil velitel vyškovské městské policie Petr Sedláček.

Na otázku, jestli by byl pro zavedení například zákazu průjezdu před budovu bývalého okresního úřadu, neodpověděl.

Podle mluvčí vyškovské radnice Dany Bednářové není v silách úředníků z odboru dopravy, aby s problémem něco udělali.

„Jde o veřejnou účelovou komunikaci, která slouží k zajištění provozu a obsluhy budovy bývalého okresního úřadu. Z toho důvodu nemůžeme na tuto komunikaci, kde si řidiči zkracují cestu, dát ze svého rozhodnutí jakoukoliv omezující dopravní značku,“ vysvětlila Bednářová. Nejde však o jedinou zkratku v okresním městě, kterou si řidiči zvykli používat.

Jak nedávno informoval Vyškovský Deník, motoristé například projíždějí Hřbitovní ulicí k obchodnímu centru. Lidem, kteří místem procházejí, se to moc nelíbí. Chodí tam totiž děti do školy, posilovny a dalších zařízení.
Město plánuje úpravu Hřbitovní ulice, ovšem až přibližně za dva roky.

Podle vyškovského místostarosty Romana Celého pomůže zavedení jednosměrky mezi vchodem na hřbitov a budovou policie. Zároveň radnice uvažuje o zaslepení Cukrovarské ulice za budovou orlovny.