Příloha k vepřové se zelím, svíčkové nebo guláši. Dobrý kynutý knedlík je k nezaplacení. Ocenění na jihomoravské úrovni se dostalo potravině z kuchyně Zemědělského družstva Bulhary na Břeclavsku. „Vlastně je to jen polohrubá a hrubá mouka, vajíčko, voda, droždí a sůl. Záleží na poměrech a zkušenosti,“ usmívá se vedoucí týmů kuchařek Monika Peprníčková.

Jejich vyhlášené houskové knedlíky si zamilovali lidé z širokého okolí. Kuchařky z Bulhar nyní převzaly ocenění Zlatá chuť jižní Moravy v kategorii hotový výrobek. „Knedlík musí chutnat jako od maminky. Stroj vyhněte těsto, které pak ručně zpracováváme,“ popisuje kuchařka Martina Budlanská.

Karel Kvapil a Soňa Bolfová. V Nemochovicích provozují palírnu Karl LIQ.
V Nemochovicích vyrábí nejlepší Kdoulovici a Rynglovici. Uspěli v Pálence roku

Práci začínají v půl šesté ráno. Za den zvládne kuchařka vyrobit i sto knedlíků o šesti stech gramech. Vaří je na obří pánvi ve vodní lázni. „Zkoušeli jsme připravovat knedlíky dle stejného receptu v páře v konvektomatu, ale nebylo to ono,“ zmiňuje Peprníčková.

Tamní kuchyň vaří knedlíky, ale i celé pokrmy už od dob socialismu. „Jsou to léta zkušeností. Kuchařky si předávají recepty a postupy z generace na generaci. A strávníci nám zůstávají věrní. V současnosti vaří vždy jedna kuchařka na směně pro zhruba tři sta lidí, další knedlíky děláme na objednávku,“ dodává šéfka kuchyně.

V osmnáctém ročníků soutěže Zlatá chuť jižní Moravy zabodoval podnik z Bulhar i Moravským koláčem v kategorii pekařských výrobků.

Poklad mezi plevely

Bylinkové sirupy začala vyrábět Andrea Košťálová z Katova na Brněnsku, jak se říká pod domácku v garáži, před sedmi lety. Aktuálně uspěla v jihomoravské soutěži s kopřivou v kategorii nealkoholických nápojů.

Devět lokálních producentů převzalo v těchto dnech ve Veselí nad Moravou značku Regionální potravina Jihomoravského kraje.
Lokální kvalita. Thaya mošt ze Znojemska má nově značku Regionální potravina

Chuť bylinek jí učarovala. Natolik, že studovala bylinkářskou školu alternativní medicíny. „Pak se zrodil nápad koupit vlastní pole. Začali jsme pěstovat vlastní byliny, mezi prvními kopřivy, a vyrábět sirupy,“ říká žena.

Bylinkové sirupy vyrábí Andrea Košťálová z Brněnska. Za nealkoholický nápoj z kopřiv převzala v Brně ocenění Zlatá chuť jižní Moravy.Bylinkové sirupy vyrábí Andrea Košťálová z Brněnska. Za nealkoholický nápoj z kopřiv převzala v Brně ocenění Zlatá chuť jižní Moravy.Zdroj: Deník/Přemysl SpěvákLetošní úroda kopřiv podle ní byla nejlepší za poslední léta. „Měly pořádnou sílu. Kopřivy trhám bez rukavic a tentokrát pálily fest. Pro výrobu a chuť však platí, čím silnější, tím lepší. Správně posbíranou a zpracovanou kopřivu poznáte tak, že nápoj má ve výsledku růžovou barvu. A pozor, ideální doba na sběr je zhruba na přelomu února a března, trvá třeba jen čtrnáct dní,“ vysvětluje Košťálová. Následuje krátká macerace a do dvou dní je nalahvováno.

Hodnotitelé z Guild of Fine Food ocenili nakládaný bílý chřest, bezové želé se zlatem a jahody s anglickou růží. Každý výrobek dostal po jedné hvězdě.
Gastronomické Oscary mají Boudovi ze Znojma po deváté. Porotu oslnili chřestem

Kopřiva je podle mnohých pokladem mezi plevely. Jak tvrdí sama oceněná, bylina má jedinečnou aromatickou chuť a blahodárné zdravotní účinky. Mírně oslazený sirupový nápoj si mohou dát i děti. „Před kopřivou smekni a před bezem klekni,“ říkávaly babky kořenářky a podle Košťálové věděly, o čem mluví.

Vzácná rynglovice

V kategorii alkoholických nápojů zazářila palírna z Nemochovic na Vyškovsku s jejich Rynglovicí. Z kulatých plodů peckovitého ovoce se zlatožlutou dužinou. „Rynglovice je velmi jemná, obsah alkoholu osmačtyřicet procent, tedy méně než u klasické slivovice. Vychutnat si ji tak mohou i ženy. Pálenku od nás si pochvalovaly třeba mladší zákaznice z Prahy, které jinak takové destiláty moc nepijí,“ poznamenává majitelka palírny Karl LIQ Soňa Bolfová.

Zároveň je rynglovice poměrně vzácná pálenka. Tento druh ovoce podle ní na jižní Moravě není zas tak lehce k sehnání ve srovnání s hruškami, jablky či meruňkami. Při výrobě se řídí hlavně zlatým pravidlem: „Platí, že v dobře zpracovaném destilátu cítíte pěkně ovoce, ze kterého je vyrobený,“ konstatuje.

Palírna Kuželov U Větrného mlýna na vyhlášení nejlepších letošní Pálenky roku.
Horňácká Durancie bodovala. Palírna Kuželov obhájila zlato na Pálence roku

Nemochovická palírna kromě ocenění Zlatá chuť jižní Moravy aktuálně získala i dvě první místa na celorepublikové soutěži Pálenka roku. Kromě značky Rynglovice i za Kdoulovici.

Ocenění ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2023 má právo užívat deset regionálních výrobků:

  • Pekařské výrobky:Moravský koláč – ZD Bulhary
  • Cukrářské výrobky:Hrby – Martina Harnošová
  • Mléko a mléčné výrobky:Zrající sýr Dukát se špenátem – Markéta Palánová
  • Maso a masné výrobky – tepelně opracované:Uzená vepřová panenka – Josef Jůza
  • Maso a masné výrobky – trvanlivé, včetně tepelně neopracovaných masných výrobků: Uzené maso zavařené – Josef Jůza
  • Ryby a rybí výrobky
  • Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: Tuřanské kimchi fermentovaný salát – AGRO Brno – Tuřany
  • Hotové výrobky – ostatní:Kynutý knedlík přílohový  – ZD Bulhary
  • Ostatní potravinářské výrobky: Speciální hořčice s medem – Alena Partyková
  • Nealkoholické nápoje: Kopřiva  –  Andrea Košťálová
  • Alkoholické nápoje (kromě vína): Karl Liq Rynglovice 48% – Soňa Bolfová