První změnou, kterou cestující z regionu pocítí, je posílení vlakových spojení. Týkat se bude dopravy mezi Brnem a Nemoticemi. „Každé doplnění spojů vítám. Do naší vesnice míří obyvatelé Snovídek, Mouchnic a Koryčan, kteří pak pokračují do Brna, takže odtud jezdí skutečně dost lidí. Kdysi jsme se k této situaci i vyjadřovali," chválil plánovanou změnu starosta Nemotic Antonín Hroza.

Posílení se bude týkat pátků kromě školních prázdnin, kdy přes Nemotice pojede například nový osobní vlak, který vyrazí z Brna krátce před polednem. Nejde ovšem o jediný spoj, který do vesnice nově zamíří. Přesnější informace zájemci získají na webových stránkách Českých drah.

Dál se lidé můžou těšit i na větší komfort při cestování. „Konkrétně se jedná o rychlíky na lince z Brna přes Olomouc do Šumperka. Na tyto spoje nasadíme v průběhu roku modernější vozy vybavené například elektrickými zásuvkami," popsala mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Levnější budou i jízdenky, nicméně jen do první třídy. Nově vyjdou na 1,3násobek ceny obyčejného jízdného ve druhé třídě, dosud to bylo na trase pod 121 kilometrů 1,5násobek. Ačkoliv se výhoda třeba Ivoně Uherkové zamlouvá, využít ji nehodlá. „Nyní si jako studentka musím vystačit s přecpanou druhou třídou. Kdybych ale měla pravidelný příjem, za větší pohodlí bych si připlatila," svěřila se Uherková, která vlakem cestuje pravidelně.

Dojde ovšem i na zdražování. Například cena celostátní celodenní jízdenky se zvýší z 550 na 579 korun.

PAVLÍNA VÁŽANOVÁ