Zima pokročila a možná díky tomu organizátoři pořádají na Vyškovsku víc zajímavých akcí. Kdo už má dost plesů a tancovaček, má rozhodně z čeho vybírat. Nejsilnější nabídku poskytuje jako obvykle Slavkov u Brna. Na své si tam přijdou recesisté i milovníci dobrého jídla.

Kdo netrpí zimořivostí, může se zúčastnit tradičního nočního stanování na vrchu Urban. „Začali jsme na Urbánku nocovat den před Silvestrem, ale pak jsme termín posunuli. Napřed nás bylo jen pár, přidávali s epostupně další. Akce je otevřená všem, většina lidí se ale přijde na nás jen podívat. Přespí pouze tvrdé jádro,“ popsal Radoslav Lánský, který stál u zrodu této akce před pěti lety.

Kdo chce noc vydržet, musí si vzít patřičné vybavení. „Základ je kvalitní podložka, tedy karimatka a dobrý spacák. Také je dobré nechat si pod sebou vrstvu sněhu, která působí jako izolace. Rozhodně není rozumné spát přímo na ledě,“ vysvětlil Lánský.

Účastníci se budou také ohřívat u táboráku, pomůže jim i nějaká ta sklenička svařeného vína. „Ráno pak po sobě všechno pěkně uklidníme a půjdeme se do hospody zahřát zabijačkovou polévkou,“ doplnil Lánský. Stanování na Urbánku začíná dnes v šestnáct hodin. Pátý ročník oslaví dnes také městská zabijačka, která se koná od osmi do jedenácti hodin na slavkovském náměstí. Mlsné jazýčky se mohou těšit na ochutnávku vepřových specialit zdarma, případně si nakoupit různé dobroty domů.

Zamilovaní zase využijí propagační akce s názvem Slavkov, místo pro Vaši svatbu. Prezentace všeho možného, co souvisí se vstupem do manželství, se koná od deseti do šestnácti hodin ve Vile Austerlitz. Návštěvníci si prohlédnou třeba různé druhy svatebních prstenů, květin, šperků, bižuterie, dozvědí se vše o službách fotografa či kadeřnice, o možnostech pronájmu limuzíny a podobně.

Především pány potěší, že začíná sezona koštů pálenek. Jeden z prvních na Vyškovsku dnes organizátoři pořádají v Olšanech. I když loňská sezona moc pálení nepřála, úroda švestek i meruněk byla mizerná. „Situaci zachránily vzorky z minulých ročníků. Už teď se jich sešly desítky, přesné číslo zatím neznám,“ řekla za organizátory Dana Křížová.

Ta vloni se slivovicí z pravých švestek košt vyhrála. „Pomáhala jsem sbírat švestky, jinak se na výrobě podílí celá rodina,“ dodala. Košt pálenek začíná dnes ve čtrnáct hodin v olšanském pohostinství U Pštrosa. Porota bude posuzovat kořalky ve dvou kategoriích. První tvoří slivovice ze švestek nebo durancií, druhou všechny ostatní pálenky. Zábava pak bude pokračovat večer taneční zábavou ve stylu oldies hudby z padesátých až osmdesátých let.