Stoupající návštěvnost v porovnání s minulým rokem hlásí třeba bučovický zámek. „Letos si na nedostatek návštěvníků rozhodně nemůžeme stěžovat, v některých dnech máme až přeplněno," pochlubila se pokladní zámku Hana Hanáková.

Nová zbrojnice

Za vyšší návštěvností podle ní možná částečně stojí i počasí, které lidi netáhne k vodě, ale spíš na výlety. „Otevřeli jsme letos také novou zbrojnici a za zmínku stojí i momentální výstava o historii cukráren. Většina hostů navštíví jak ji, tak celý zámek," poznamenala Hanáková.

Chladnější počasí s občasnými přeháňkami je pro památky ideální i podle ředitele slavkovského zámku Aleše Šilhánka. „Pro nás je ideální, kdy je venku mírně chladno. Z veder mají radost samozřejmě spíš koupaliště," vysvětlil Šilhánek.

Skladba návštěvníků zůstává podle něj dlouhodobě podobná. „Převažují rodiny s dětmi, proto se snažíme na ně zaměřovat i výstavy. Letos dost táhne i ojedinělá expozice obrazů a grafik známého malíře Kristiána Kodeta, který na zámku vystavuje jako na jediném místě v České republice," přiblížil ředitel.

Růst návštěvnosti ovšem zatím můžou bučovickému zámku spíš trochu závidět. „Obecná čísla se zatím jeví ve srovnání s loňskem trochu nižší, ale nevyvozujeme z toho žádné velké závěry. Hodnotit sezonu budeme až na konci prázdnin, do té doby se pravděpodobně ještě všechno promění," dodal Šilhánek.

Návštěvnost srovnatelnou s loňským rokem evidují také ve vyškovském zooparku a dinoparku. „Od začátku roku k nám celkem zavítalo asi sedmdesát osm tisíc lidí, za prázdniny už je to více než sedmnáct tisíc. Dost návštěvníků láká Hanácký statek, který si získává hlavně rodiče a prarodiče. S letním provozem jsme zatím rozhodně spokojení," podotkla zástupkyně ředitele zooparku Dagmar Nepeřená.

Za ideální počasí považuje stejně jako provozovatelé zámků takové, kdy není horko, ale ani příliš neprší. Chladnější ovzduší je podle ní dobré i pro návštěvnost vyškovské radniční věže, kterou město poprvé na celé prázdniny otevřelo loni. „Registrujeme asi stejnou návštěvnost jako loni touhle dobou. Není to žádná bomba, ale celkově jsme zatím spokojení," řekla Nepeřená.

V období dovolených chodí víc lidí i do papouščí zoologické zahrady v Bošovicích. „Od návštěvy lidi odrazují vedra, naopak když je pod mrakem nebo dokonce prší, přichází k nám víc hostů než ve zbytku roku. S loňskem to srovnávat zatím nemůžeme, jelikož jsme oficiálně otevírali prvního srpna, ale i přesto vypadá sezona nadějně," vysvětlila ředitelka zoo Hana Škrháková Pádková.

Krmení mláďat

Nalákat zájemce se zoo snaží například netradičními akcemi. „Opakovat budeme slavnostní krmení mladých papoušků a o čtrnáct dní prodloužíme výstavu motýlů," dodala ředitelka.

Pochmournější počasí vítá i správce švábenického vlastivědného muzea Libor Pištělka. Velký vliv na návštěvnost ale podle něj nemá. „Na minulou výstavu k nám moc lidí nepřišlo, alespoň v porovnání s celkovým průměrem. Rozhodnutí lidí, jestli se k nám přijdou podívat, podle mě nesouvisí ani tak s počasím nebo prázdninovým obdobím, ale spíše s aktuálním rozpoložením. A to ovlivníme jen těžko," s úsměvem podotkl Pištělka.