Původní zookoutek vznikl v dubnu 1965 díky zápalu tehdejšího dlouholetého pracovníka brněnské zoologické zahrady Zdeňka Sokolíčka, v srpnu pak byla atrakce slavnostně otevřená. V prvním stadiu to byla maličká, útulná, spíš zahrádka, ve které zakladatel i sám přespával. „Zaměřovala se převážně na primitivní a původní domácí zvířata. Dnes jsme samozřejmě někde jinde. Podle všeho v září uspořádáme společenský večer v Besedním domě, který připomene naši historii, naše úspěchy," zmínil Kachlík.

Při příležitosti oslav vyjde i almanach. Široké veřejnosti připomene všechny události, které jsou pro padesátiletou historii důležité. „Myslím, že je na co se těšit. Na almanachu se už pracuje," potvrdila investiční referentka zooparku Dagmar Nepeřená.

Nejlákavější formou oslav by pak mohla být samostatná expozice skeletů. „Projekt chystáme už delší dobu. Uvidíme, zda něco jiného nedostane přednost, investiční plán nicméně připravujeme," prohlásila s tím, že zoopark je i přes zimu otevřený denně od devíti do čtyř odpoledne.

Na opěrnou soustavu zvířat by se zašla podívat třeba Marie Sedláková. „Vždycky mě těší, když něco funguje a přesto se majitelé nebo provozovatelé snaží posouvat nabízené služby ještě někam dál. Zoopark je hodně navštěvovaný i díky dinoparku, na vavřínech ale neusíná," ocenila žena a odkázala například na nedávné expozice opiček malp plačtivých nebo nutrií i na obnovu pokladního systému.

Nová expozice má vzniknout v prostorách nad stájemi vedle Selského dvora. „Kolik bude stát nebo jak přesně bude vypadat, zatím nedokážeme říct. Teprve uvidíme, zda se letos do projektu vůbec pustíme. Rozhodne finanční situace," upozornil ředitel Kachlík. O žádné plastiky by nicméně nešlo, vedení atrakce by sázelo na originály.

Půlkulaté jubileum oslaví i vyškovská hvězdárna. Zařízení, které mělo v minulých letech statické problémy nebo do ní zatékalo střechou, bylo slavnostně otevřeno 6. listopadu 1970. „V budově máme stálou výstavu o historii hvězdárny, kterou jsme zrovna nedávno aktualizovali. Na fotografiích návštěvníci vidí postupné budování a modernizaci areálu. Oslavy spojíme se zooparkem, jsme ostatně jedna organizace. Za pět let už kulaté výročí určitě výrazněji připomeneme," slíbila její vedoucí Dobromila Patáková.

50 let zooparku
Původní Koutek živé přírody vznikl v roce 1965. V roce 1996 otevřel Dvoreček naší babičky, který navozuje atmosféru selského dvora, dinopark s modely v životní velikosti je přístupný veřejnosti od roku 2006. Před čtyřmi lety pak vedení vyškovské atrakce zpřístupnilo Hanácký statek s celoročním provozem. Replika hospodářství nabízí hned několik moderních interaktivních expozic.

45 let hvězdárny
Historie veřejného pozorování noční oblohy ve Vyškově sahá až do padesátých let. Skupina nadšených astronomů amatérů propagovala odvětví v kroužcích, budování hvězdárny začalo v roce 1969. Původně plánované umístění v zámecké zahradě bylo narušeno výstavbou sídliště Palánek, volba tak padla na odlehlejší část města – letovisko Marchanice. V květnu 2011 zařízení přešlo pod zoopark.