„Vyhlášení sbírky vzešlo z iniciativy obecního zastupitelstva. Kromě toho jsme obyvatelce také schválili jednorázovou výpomoc ve výši dvacet tisíc korun z obecní pokladny. Je určená na ty nejakutnější zásahy v místě zborceného domu. Sbírka má pomoci postižené rodině v jejich záměru postavit na místě nový malý rodinný dům," upřesnila starostka Lovčiček Jaroslava Hrozková.

Průběžné výsledky sbírky nejsou zatím nikomu z vedení obce známé. Kasička zůstane po celou dobu na úřadě, po vesnici putovat nebude. „Uveřejnili jsme výzvu na webových stránkách obce, visí i na úřední desce a asi dvakrát jsme ji oznamovali rozhlasem. To by mělo stačit, aby to přimělo každého, kdo bude chtít přispět, aby se na úřad dostavil. Chtěli jsme sbírce zachovat co nejvíc anonymnosti," zdůraznila starostka.

Kdyby prý totiž někdo obcházel obyvatele, někteří z nich by mohli mít pochybnosti, jak zapůsobí, když přispějí jen malou částkou nebo vůbec. „Takhle nebude nikdo cítit žádný nátlak," řekla.

Žena zatím bydlí v sociálním bytě v sousedních Otnicích, syn u přátel. Sociální byt v Lovčičkách totiž obývá rodina, které na konci letošního ledna vyhořela část domu. „Byt mají pronajatý na celý rok, ale do svého domu by se chtěli vrátit co nejdřív. Naposledy, když jsem s nimi mluvila, hovořili o konci tohoto měsíce. Každopádně až se obecní byt uvolní, bude připravený pro paní, které se zřítil dům," avizovala starostka vesnice.