Podle Moniky Henrichové z SDK reality ve Vyškově stojí za nárůstem cen nedostatek menších bytů, o které je zájem největší. „Vyškov navíc leží v dobré dojezdové vzdálenosti od Brna. Lidé mají o nákup bytů velký zájem. Bohužel Vyškov je zrovna specifický v tom, že tu zůstává velké množství družstevních. U nich nastává problém s hypotékou," uvedla Henrichová.

To potvrzuje majitel vyškovské Multicont reality Karel Rozsypal. „Banka nechce dát hypotéku na družstevní byt, protože si na něj nemůže dát zástavní právo. Zájemce musí mít buď hotovost, nebo ručit jiným majetkem, aby hypotéku získal," řekl makléř. Proto na takové byty dosáhne méně lidí a není o ně takový zájem.

Podle něj se na ně ptají nejen starší lidé, ale i mladé páry nebo rodiny s dětmi. A právě proto jdou malé byty velmi rychle na odbyt. „Nestává se nám, že by se delší dobu neprodaly," poznamenal Rozsypal.

Henrichová tvrdí, že o menší byty se nejvíc ucházejí starší lidé. „Hodně lidí se v současné době rozvádí. Nebo jsou to starší manželé, kteří nestačí na hospodaření kolem domu na vesnici, tak ho prodají a koupí si byt," okomentovala makléřka.

Problém je podle ní i v tom, že je nedostatek míst v domovech důchodců a čekací doba dosahuje až šesti nebo sedmi let. Důchodci nechtějí čekat tak dlouhou dobu a na hospodaření v domě nestačí.

Další kategorií zájemců o koupi bytu jsou ti, kteří nechtějí ukládat peníze na stavební spoření. V dnešní době lidem přijdou stavební a jiné druhy spoření nevýhodné. Raději si vezmou hypotéku. „Ruší svá spoření, pořídí byt, ze začátku se jim bude splácet půjčka, a až se byt zaplatí, můžou žít z nájmu," konstatovala Henrichová.

Podle ekonomky Dany Hájkové ceny rostou, protože lidé mají víc peněz. „Díky klesající nezaměstnanosti a zvyšování se platů mají větší důvěru v budoucnost. Banky jsou navíc ochotnější půjčovat peníze. K dostupnosti úvěrů přispívají nízké úrokové sazby, které snižují splátky," přiblížila Hájková.

Zdražování se netýká jen Vyškova, ale i dalších míst v regionu. Vyšší ceny než ve Vyškově jsou například ve Slavkově u Brna. Byt 2+1 s rozlohou zhruba pětapadesáti metrů čtverečních stojí okolo dvou a půl milionu korun. „Ve Slavkově rostou ceny nemovitostí velmi rychle. Ve městě není nová výstavba a lidé dojedou do Brna rychleji než z Vyškova. Hlavně v poslední době, kdy se opakují problémy s opravami na dálnici," poukázala Henrichová. Čím blíž k Brnu, tím vyšší ceny za bydlení jsou.

O koupi bytu uvažuje například Karel Nováček, který žije v podnájmu. „Je to pro mě schůdnější varianta než koupit dům. Pokud bydlíte v bytě, nemáte tolik starostí jako v domě. To mi vyhovuje. Přijdu z práce, odložím si věci a můžu jít sportovat nebo do divadla a podobně," zmínil Nováček.